17.10.2019. 17:33
0
Počelo suđenje 93-godišnjem bivšem čuvaru koncentracijskog logora u Poljskoj: Umiješan u ubistva 5230 ljudi
Na pokrajinskom sudu u Hamburgu danas je počelo suđenje 93-godišnjem bivšem čuvaru nacističkog koncentracijskog logora. Tereti ga se da je pripomogao ubijanju nekoliko hiljada zatvorenika.

Prema optužnici, muškarac poznat kao Bruno D. bivši je pripadnik specijalnih postrojbi nacističke Njemačke (SS) i umiješan je u ubistva 5230 ljudi, mahom Židova. Tereti ga se da je svjesno podržavao "podmukla i okrutna ubistva" u poljskom koncentracijskom logoru Stutthof, piše CNN.

Sudit će mu se na sudu za maloljetnike

Zatočenike zloglasnog Stutthofa ubijalo se na zvjerske načine; strijeljanjem, otrovnim plinom Ciklon B, izgladnjivanjem ili uskraćivanjem lijekova. Optuženi je u vrijeme obavljanja dužnosti čuvara u logoru imao između 17 i 18 godina, a njegov zadatak je bio sprječavanje bijega i pobune zatočenika.

Uprkos poodmakloj dobi, Bruni D. sudi se na sudu za maloljetne osobe jer je imao 17 kada se pridružio SS-u. Suđenje će, zbog njegovog lošeg zdravlja, trajati samo dva sata dnevno.

Stutthof je bio poljski nacistički koncentracijski logor smješten 35 kilometara istočno od Gdanjska. Osnovali su ga nacisti 1939. godine. U njemu je bilo smješteno 115.000 zatvorenika, od kojih je umrlo više od polovice - oko 65.000, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.