19.10.2019. 19:35
0
Katalonija traži bezuvjetne pregovore sa Madridom
Regionalna katalonska Vlada zatražila je danas od centralne španske Vlade u Madridu bezuvjetne pregovore o rješavanju krize u toj pokrajini poslije pet dana protesta.

„Pozivamo predsjednika španske Vlade (Pedra Sanchesa) da danas odredi dan i sat za bezuvjetne pregovore... To je njegova odgovornost i obaveza“, izjavio je prvi čovjek Vlade Katalonije Quim Torra koji želi da tokom razgovora bude pokrenuto i pitanje održavanja referenduma o samoopredjeljenju Katalonije čemu se od ranije protivi Madrid.

Torra je rekao kako Katalonci već odavno traže pregovore o rješavanju pitanja tog španskog područja i dodao kako to pitanje danas zahtijeva još hitnije rješavanje.

Poziv španskim centralnim vlastima dolazi poslije pet dana nasilnih protesta u Kataloniji.

U Barceloni je sinoć povrijeđeno više od 150 osoba poslije višesatnih sukoba demonstranata sa policijom koja je ispalila gumene metke i bacila suzavac kako bi rastjerala proteste.

Protesti u Kataloniji održavaju se svakog dana od ponedjeljka, kada je Vrhovni sud osudio devet bivših katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina, zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine, prenosi Al Jazeera Balkans.

Demonstracije su počele zbog nezadovoljstva presudom Vrhovnog suda koji je u ponedjeljak osudio devet lidera katalonskih separatista na zatvorske kazne. Separatisti su se od tada svake noći sukobljavali sa policijom u Barceloni i drugim gradovima nakon mahom mirnih protesta.

Vlasti su saopćile kako je do sada ukupno povrijeđeno više od 400 ljudi, a pola od njih su policajci. Policija je uhapsila više od 150 osoba.

Protekle noći policija je upotrijebila i vodeni top i suzavac kako bi suzbila demonstrante u Barceloni.


(FENA / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.