20.10.2019. 18:08
0
Stada ovaca preplavila ulice Madrida
Ovce su danas zamijenile automobile na ulicama Madrida, dok su pastiri "upravljali" svojim stadima kroz srce španske prijestonice, slijedeći drevne migracione puteve stoke.

Godišnji događaj, započet 1994. godine, omogućava pastirima da iskoriste pravo da koriste tradicionalne rute za migraciju svoje stoke iz sjevernih dijelova Španije na južnije pašnjake, koje koriste za zimsku ispašu, prenio je Reuters.

Prije nekoliko vijekova ruta bi prolazila kroz nerazvijena sela, međutim, danas ona ide kroz centar Madrida i neke od njegovih najpoznatijih ulica.

Prema sporazumu iz 1418. godine, pastiri su plaćali simboličan iznos od 50 srednjovjekovnih novčića za prolazak 1.000 ovaca kroz trg Sol i ulicu Gran via.

U stadu se danas nalazilo 2.000 merino ovaca i 100 koza, prenose Nezavisne.


(Amila Alijagić)

MadridOvce
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.