21.10.2019. 8:55
0
Vanredno stanje u Čileu: Sedam osoba poginulo
Vlada Čilea produžila je vanredno stanje u gradovima na sjeveru i jugu zemlje nakon što je u valu nasilja i podmetnutim požarima tokom vikenda stradalo najmanje sedmero ljudi.
Inače, glavni grad Čilea i druge velike gradove već danima potresaju neredi čiji je okidač bilo podizanje cijena karata u metrou. Naknadno su se na meti demonstranata našli i visoki troškovi života i nejednakost te ekonomski model, u kojem su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno privatizirani.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera u subotu je poništio odluku o podizanju cijene karata, ali je uveo vanredno stanje u Santiagu, gradu s više od sedam miliona stanovnika. 

Na ulicama Santiaga trenutno je 10.500 vojnika i policajaca i njihov će broj po potrebi biti još i veći, izjavio  ministar unutrašnjih poslova Andres Čedvik (Chadwick).

On je istkao i da je odluka o produženju vanrednog stanja donesena uslijed "eskalacije nasilja i vandalizma"  navodeći podatak o 70 "teških nasilnih incidenata" koji su se dogodili u nedjelju, uključujući 40 slučajeva pljački supermarketa i drugih kompanija. 

U incidentima povezanim s protestima poginulo je sedmero ljudi, a vanredno stanje bit će uvedeno i u Antofagasti, Valparaisu, Valdiviji, Chillanu, Talci, Temucu i Punta Arenasu.

Prema navodima tužioca, do nedjelje poslijepodne prema lokalnom vremenu podignute su optužnice protiv ukupno 1.462 osobe zbog protesta održanih tog dana, od čega njih 614 u Santiagu. Dan ranije u glavnom gradu je uhapšeno 179 ljudi.

Predsjednik je vojsci naložio uvođenje reda u Santiagu, te je s tim u vezi u noći sa subote na nedjelju uvedena zabrana kretanja po gradu koja je produžena i na noć s nedjelje na ponedjeljak, radi suzbijanja nasilnih nereda, paleži i pljačke.

Saobraćaj je u nedjelju bio blokiran, a u međunarodnoj zračnoj luci vladao je haos, uz obustavljene letove budući da piloti i kabinsko osoblje, kao i zaposlenici zračne luke, nisu mogli doći na posao. 

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.