22.10.2019. 11:53
0
Novi problemi za Amerikance: Iračka vojska kaže da se američke snage ne smiju zadržavati na njihovom tlu
Američke snage koje su prešle u Irak u sklopu povlačenja iz Sirije nemaju dozvolu boravka i mogu biti tamo samo u tranzitu, objavila je u utorak iračka vojska.

Saopćenje iz Iraka je u suprotnosti s najavama Pentagona da se očekuje da će se skoro 1.000 vojnika koji su se povukli iz sjeverne Sirije preći u zapadni Irak kako bi nastavili kampanju protiv militanata Islamske države i "kako bi pomogli u odbrani Iraka".

Visoki američki zvaničnik obrane kasnije je pojasnio da je situacija i dalje nestabilna i da bi se planovi mogli promijeniti.

- Sve američke snage koje su se povukle iz Sirije dobile su odobrenje da uđu u kurdistansku regiju kako bi mogle biti prevezene izvan Iraka. Ne postoji dozvola za te snage da ostanu u Iraku - navodi se u saopćenju iračke vojske, javio je Reuters.

Nejasno je hoće li američke trupe koristiti Irak kao bazu za pokretanje kopnenih akcija u Siriji i izvođenje zračnih napada protiv militanata Islamske države.

Dodatne američke trupe povećale bi broj vojnika u Iraku gdje američkih trupa već ima više od 5.000. Oni obučavaju iračke snage i pomažu da militanti Islamske države ne vrate kontrolu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.