24.12.2019. 19:01
0
Putin: Nadmašili smo druge u naoružanju prvi put u istoriji
Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da je Rusija jedina zemlja u svijetu koja ima supersonično oružje.

Govoreći na sastanku s vojnim vrhom, Putin je kazao da je prvi put u istoriji Rusija stekla prednost u stvaranju nove klase oružja, za razliku od prošlosti kada je zaostajala za Sjedinjenim Državama.

Kazao je da prva jedinica opremljena supersoničnim raketama Avangard treba stupiti na dužnost u ovom mjesecu, dok su supersonični projektili Kinžal već stavljeni u službu.

Putin je prvi put spomenuo Avangard i Kinžal, između ostalih naprednih tipova naoružanja, u svom govoru o stanju nacije u martu 2018.

Putin je tada kazao da Avangard ima interkontinentalni domet i da može letjeti u atmosferu brzinom 20 puta većom od brzine zvuka. Naglasio je sposobnost tog projektila da mjenja i kurs i visinu leta ka meti, čineći ga imunim na neprijateljsko presretanje.

Govoreći danas, on je opisao Avangard kao „oružje budućnosti, sposobno da prodire i kroz postojeće i kroz buduće sisteme proturaketne odbrane“.

Kinžal, koji prevoze borbeni avioni MIG-31, ušao je u službu u ruskom zrakoplovstvu u prošloj godini. Putin je kazao da je to oružje 10 puta brže od brzine zvuka, ima domet viši  od 2.000 kilometara i može nositi i konvencionalne  i nuklearne bojeve glave.

Sjedinjene Države i druge zemlje također rade na stvaranju supersoničnog oružja, ali ono još nije ušlo u službu njihovih oružanih snaga, prenosi Associated Press.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.