28.1.2020. 21:14
0
Trump otkrio plan: Palestinska država sa glavnim gradom u istočnom Jerusalemu
Američki predsjednik Donald Trump danas je predložio stvaranje palestinske države sa glavnim gradom u istočnom Jerusalemu, javlja Reuters. On je rekao da će Washington sa ponosom otvoriti ambasadu u istočnom Jerusalimu, ako njegov predlog bude prihvaćen.

Trump je kazao da je njegov plan, koji je napisan na više od 50 strana, “najdetaljniji u istoriji”. Njim američki predsjednik želi da uspostavi mir na Bliskom istoku, nakon decenija sukoba između Palestine i Izraela.

“Prema mojoj viziji obje strane dobijaju”, poručio je.

Britanskoj agenciji su visoki zvaničnici kazali da će prema Trumpovom mirovnom planu SAD priznati izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zauzvrat, dodali su, Izrael treba na četiri godine da zamrzne nova naseljavanja na toj teritoriji, dok se pregovara o palestinskoj državnosti.

Po Trumpovoj mirovnoj viziji, prenosi AP, buduća palestinska država sastojala bi se od Zapadne obale i Gaze, povezanih nadvožnjacima i tunelima.

Izraelsko-palestinski pregovori prekinuli su 2014. godine i sumnjalo se da bi Trumpov plan mogao da ih reanimira.

Američki zvaničnici rekli su da su spremni za početni skepticizam Palestine, ali se nadaju da će oni s vremenom pristati na pregovore, kako bi postigli svoj dugogodišnji cilj – punu državnost, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.