25.2.2020. 13:15
0
Preminuo Dmitrij Jazov, posljednji sovjetski maršal
Bivši ministar odbrane i posljednji maršal Sovjetskog saveza, Dmitrij Jazov, preminuo je u 95 godini „nakon duge i teške bolesti“, saopćilo je u utorak rusko ministarstvo odbrane.

Emiter programa Zvezda, koji je u nadležnosti ministarstva odbrane, navodi da je Jazov dobio čin poručnika i imenovan je za zapovjednika malog voda  godine 1942.

Tokom konfrontacije između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza u oktobru 1962. poznate kao kubanska raketna kriza, on je bio nadležan za slanje motorizovane regimente na Kubu.

Nakon povratka u Sovjetski Savez, on je zapovijedao dalekoistočnom vojnom oblašću. Jazov je od 1987. do 1991. godine obavljao dužnost ministra odbrane Sovjetskog Saveza.

Jazov je posljednji vojni zapovjednik kome je dodijeljen najviši čin maršala u Sovjetsko Savezu.

Početkom februara je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dodijelio  Jazovu  „Orden zasluga za otadžbinu“  i jubilarnu medalju „75-godišnjice pobjede u Velikom patriotskom ratu 1941-1945", prenosi Xinhua.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.