20.4.2020. 18:29
0
Razumjeti COVID-19: Njemačka vrši masovno testiranje antitijela
Prisustvo anitijela u krvi ukazuje na to da je osoba u tijelu već imala virus, čak i ako nije razvila simptome odnosno bolest.

Osobe sa antitijelima bi trebale razviti određenu razinu imuniteta, iako ne postoji garancija da će se raditi o potpunom imunitetu i koliko će trajati.

Njemački stručnjaci su započeli još jedno istraživanje koje se temelji na serološkim testiranjima u svrhu lociranja antitijela; oni će analizirati  dobrovoljne uzorke krvi iz četiri različite njemačke regije koje su snažno pogođene epidemijom, ali će izvesti i prosjek na sveukupnoj nacionalnoj razini. 

- Da bi testiranje antitijela uopće imalo smisla, osoba je prije nalaza morala imati simptome u trajanju od četiri sedmice, objašnjava Dr. Ulrike Leimer-Lipke, jedna od učesnica istraživanja. 'Antitijelima treba relativno mnogo vremena da se razviju. Ako ste primijetili simptome tek prošle sedmice, do ovog trenutka ne biste razvili antitijela', tvrdi ona.

Također kaže da su medicinski stručnjaci u Njemačkoj svjesni da je veliki dio populacije imao virus, te da je za njih 'od velikog značaja da su toga svjesni, naročito ako imaju majku, oca ili baku o kojima brinu, da znaju da li su stekli imunitet'.

Od početka pandemije, Njemačka čini značajne napore u pogledu istraživanja korona virusa i testiranja.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.