18.5.2020. 17:02
0
Povratak u život, s oprezom: Italija otvorila kafiće, grčka Akropola primila prve posjetioce
Italija, donedavno evropski epicentar pandemije korona virusa, u ponedjeljak je ponovo otvorila crkve, prodavnice, restorane i kafiće.

Grčka je nakon tromjesečne pauze pozdravila prve posjetioce Akropole s obaveznim zaštitnim maskama i fizičkom distancom, a turističkoj sezoni - iako s krajnjim oprezom - nada se i Španija jer je u ovim zemljama turizam najveći izvor prihoda u ljetnim mjesecima.

U Grčkoj koja je zabilježila samo 156 smrtnih ishoda, lokalno stanovništvo je u subotu požurilo na plaže, a u nedjelju su građani po prvi put u zadnja tri mjeseca mogli prisustvovati crkvenoj misi.

Procjenjuje se da je u svijetu zaraženo više od 4,8 miliona ljudi. Preminulo je 316.753, od toga trećina u Italiji koja je treća na listi po broju smrtnih ishoda, odmah iza SAD i Velike Britanije.

Španija planira otvoriti granice za turiste već krajem juna, saopćio je ministar transporta Jose Luis Abalos, nakon što je iznenadila EU zemlje odlukom o obaveznom dvosedmičnom karantinu za sve prekomorske putnike, kao i zatvaranju granica prošle sedmice.

Abalos je objasnio da se radi o privremenom potezu koji će se ukinuti paralelno sa ukidanjem zabrane putovanja u unutrašnjosti zemlje, gdje se mjere razlikuju po regijama.

I Danci ponovo uživaju u kafi u lokalnim ugostiteljskim objektima otvorenim u ponedjeljak.

- Brzo reagovanje i činjenica da Danci slušaju poruke vlasti o higijeni i socijalnom distanciranju razlog je što smo uspjeli, tvrdi profesor kliničke mikrobiologije Hans Jorn Kolmos sa Univerziteta Južne Danske.

On također tvrdi da je značajan faktor bila činjenica da Danci nisu skloni grljenju i ljubljenju prilikom pozdravljanja.

Mnogi Englezi sunčani vikend su proveli u parkovima i na plažama nakon što je premijer Johnson donio odluku o popuštanju mjera. Međutim, Škotska, Vels i Sjeverna Irska i dalje održavaju na snazi restriktivne mjere, upućujući stanovništvo da ostane kod kuće.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.