9.6.2020. 9:25
0
George Floyd će danas biti sahranjen pored svoje majke
Hiljade ljudi stiglo je u Houston gdje su u ponedeljak odali počast Džordžu Flojdu (Georgeu Floydu) u njegovom rodnom gradu nakon što je njegova smrt izazvala val antirasističkih protesta širom SAD-a i svijeta.

Komemoracija u Hjustonu u Teksasu posljednja je od tri spomen skupa za 46-godišnjaka prije nego što će u utorak biti sahranjen na privatnom sprovodu.

Džo Bajden (Joe Biden), bivši američki potpredsjednik i aktuelni demokratski predsjednički kandidat, sastao se s porodicom Flojda, a očekuje se da će danas biti i na sahrani.


Na komemoraciju su bile porodice drugih afroameričkih žrtava ubistava koja su također izazvala ogorčenje javnosti.  Policajac Mineapolisa Derek Čauvin službeno je optužen u ponedjeljak za ubistvo Flojda. Njegovo saslušanje se poklopilo sa komemoracijom u Hjustonu za Flojda, prenosi Washigton Post. 

Flojdovo ubistvo u Mineapolisu izazvalo je raspravu u cijeloj zemlji oko finansiranja policijskih uprava. Predsjednik Donald Tramp (Trump) branio je policajce usred poziva na "uklanjanje policije", rekavši da većina "obavlja nevjerojatan posao".

Džordž Flojd će danas biti sahranjen pored svoje majke Larcenije Flojd na groblju u predgrađu Hjustona.



(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.