10.7.2020. 9:39
0
Duda i Trzaskowski završavaju predsjedničku kampanju, izbori u nedjelju
Poljski predsjednički kandidati, sadašnji predsjednik Andrzej Duda i gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski, učinit će posljednji pohod za mobiliziranje birača u petak, posljednjeg dana predsjedničke kampanje uoči glasanja u nedjelju.

U ponoć u petak (22.00 GMT) počinje predizborna šutnja koja završava u 21.00 (19.00 GMT) u nedjelju, kada se biračka mjesta zatvore.

Duda planira završiti svoju kampanju na jugoistoku zemlje, gdje je njegova podrška najjača. Dan će započeti u potkarpatskoj regiji prije putovanja na sjever u grad Zamosc, gdje će se pred ponoć susresti s biračima.

Trzaskowski planira kampanju u malim gradovima na jugozapadu. Te su lokacije nekada bile središte njegove centrističke stranke Platforma građana.

Ankete iz posljednje sedmice daju Trzaskowskiju između 45 i 47,5 posto glasova, dok Duda može računati između 44 i 47,3 posto glasova. Oko 5-11 posto birača je neodlučno.

Izbori se smatraju plebiscitom za ili protiv vlade nacionalno-konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), čiju vladajuću poziciju bi učvrstila pobjeda Dude, dok bi njegov poraz mogao pokrenuti eroziju PiS-ove vlade.

Prema nekim komentatorima, ulozi glasova su još veći.

"Nije izbor između desničarske i ljevičarske opcije ... Ovaj izbor znači da Poljska ostane dio zapadne civilizacije ili će se odroniti dalje na istok", rekla je politologinja Anna Materska-Sosnowska za dpa.

Dudino djelovanje, uključujući kršenje ustava i napad na neovisnost suda, znakovi su da mu "temeljne demokratske vrijednosti nisu prioritet".

Njegova pobjeda mogla bi dovesti do "orbanizacije" poljskog političkog sistema Poljske, uključujući  medije i lokalne vlasti, rekla je politologinja.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.