12.7.2020. 16:53
1
Papa Franjo: Uznemiren sam zbog Aja Sofije
Moje misli su usmjerene na Istanbul. Razmišljam o Aja Sofiji. Veoma sam uznemiren.

Tako je papa Franjo komentirao odluku Turske da Aja Sofija ponovo bude džamija.

Vatikanski dnevni list "Osservatore Romano" jučer je objavio komentare iz cijelog svijeta na to da se svjetska znamenitost u Istanbulu iz muzeja pretvori u džamiju. Pri tome ovaj list nije dao svoj komentar.Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u petak je poručio da će prva molitva biti 24. jula. Ranije je u nekoliko navrata pozivao da u Aja Sofiji ponovo bude džamija.

Nadležni sud je donio konačnu odluku kojom je omogućeno da Aja Sofija ponovo bude džamija. U vrijeme vladavine Mustafe Kemala Ataturkom Aja Sofija je 1934. iz džamije pretvorena u muzej.
 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.