21.7.2020. 10:17
0
Oglasila se Svjetska zdravstvena organizacija o vakcini Oxforda
Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanon Ghebreyesus pozvao je nacije širom svijeta da poduzmu sve neophodne zdravstvene mjere zaštite, sa posebnim naglaskom na traženju kontakata, kako bi pokušali suzbiti širenje korona virusa.

“Ne moramo čekati vakcinu. Sada moramo spasiti živote”, rekao je Thedros.

Prema Reutersovom mjerenju više od 14,5 milona ljud zaraženo je korona virusom od početka pandemije, dok je više od 600.000 preminulo.

Iz WHO su pozdravili vijest da je eksperimentalna vakcina AstraZenece i Oxford Univerziteta sigurna i da je proizvela imunološki odgovor u ranoj fazi kliničkog ispitivanja na zdravim volonterima.

Vakcina pod nazivom AZD1222 nije izazvala ozbiljne nuspojave te je dovela do imunološke reakcije na antitijela i T-ćelije.

“Čestitamo našim kolegama na postignutom napretku”, rekao je šef WHO-a za vanredne situacije Mike Ryan.

“Ovo je pozitivan rezultat, ali pred nama je dugačak put. Sada trebamo krenuti ka ispitivanju na veliko”, dodao je Ryan.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.