4.8.2020. 13:42
0
Nakon Brexita: Britanci masovno migriraju u zemlje EU
Broj britanskih državljana koji emigriraju u zemlje Evropske unije povećao se za 30% od referenduma o Brexitu, pri čemu je polovina donijela odluku o odlasku u prva tri mjeseca nakon objave rezultata glasanja.

Analiza podataka Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Eurostata pokazuje da je godišnji prosjek migracije stanovništva iz Velike Britanije u EU u periodu 2008. – 2015. iznosio 56.832, da bi u periodu 2016. do 2018. dostigao 73.642.

Rezultati također pokazuju porast od 500% promjene državljanstva za Britance koji su napustili matičnu zemlju u korist jedne od članica EU. U Njemačkoj taj porast iznosi 2.000%, sa ukupnim brojem od 31.600 Britanaca koji su se tamo naturalizirali od referenduma 2016. godine.

'Ovakav porast migracija obično se dešava kada je zemlja pogođena velikom ekonomskom ili političkom krizom, objašnjava Daniel Auer, koautor studije Oksford univerziteta u Berlinu i berlinskog Centra za društvene nauke.

Polovina ispitanika tvrde da su odluku donijeli vrlo brzo. 'Još jedan značajan zaključak utemeljen na empirijskim dokazima vezanim za Brexit, odnosi se na nižu razinu promišljanja i razboritosti prilikom donošenja odluke, sa porastom razine impulsivnosti, spontanosti i preuzimanja rizika', navode istraživači.

Gubitak slobode kretanja, mogućnosti za zapošljavanje ili pružanje usluga u EU, Britanci smatraju jednom od najvećih posljedica Brexita. Istovremeno, to se ne odnosi na građane EU u Britaniji koji zadržavaju pravo kretanja i nakon Brexita - zahvaljujući EU državljanstvu.

Najveći porast britanske migracije zabilježen je prema Španiji, gdje živi oko 380.000 Britanaca. Vjeruje se da ih ima mnogo više ali da nisu uvršteni u podatke španske vlade o imigraciji. Godišnji prosjek imigriranja u Španiju nakon Brexita je pet puta veći nego ranijih godina.

Druga zemlja po popularnosti za Britance je Francuska koja ne zahtijeva registraciju EU migranata. U periodu od 2008. do 2015. godišnji prosjek imigracija kretao se oko 500, dok je taj broj nakon Brexita porastao na 5.000.

U Njemačkoj je 2019. godine blizu 15.000 Britanaca imalo dvojno državljanstvo, u poređenju sa 2015. godinom kada je taj broj iznosio samo 622. Tokom tri godine nakon referenduma, 31.600 Britanaca je zatražilo i dobilo njemačko državljanstvo, sa dodatnih 15.000 koliko će broj iznositi do kraja 2020. Do kraja godine, polovina od oko 120.000 Britanaca u Njemačkoj imat će dvojno državljanstvo.

Britanci koji su imigrirali u Njemačku od 2015. godine, smatraju da je to bila 'vrlo rizična' odluka, ali da su bili spremni na rizik kako bi pribavili državljanstvo koje im omogućuje da traže zaposlenje u 27 zemalja.

2019. godine Britanci u Njemačkoj bili su odmah iza Turske po broju odobrenih državljanstava, daleko ispred Poljaka, Rumuna, Iračana i Sirijaca, prenosi Guardian.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.