7.8.2020. 9:11
0
Trump zvanično zabranio u SAD kineske digitalne aplikacije TikTok i WeChat
Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je objavio zvaničnu odluku o zabrani poslovanja sa kineskim kompanijama ByteDance, vlasnikom aplikacije TikTok, i Tencent, operatorom aplikacije WeChat.

Izvršne naredbe za dvije kompanije koje stupaju na snagu za 45 dana, dolaze nakon što je Trumpova administracija najavila intenziviranje napora na eliminaciji spornih kineskih aplikacija iz američke digitalne mreže, nazivajući TikTok i WeChat 'značajnim prijetnjama'.

TikTok koji je postao globalno popularan u prva tri mjeseca pandemije, došao je na metu američkih zakonodavaca kao prijetnja po nacionalnu sigurnost zbog prikupljanja ličnih podataka korisnika aplikacije.

TikTok samo u SAD ima oko 100 miliona korisnika.

WeChat nije naročito popularan u SAD, ali je ova aplikacija sa preko milijardu korisnika vrlo popularna u Kini kao i kineskoj dijaspori kao primarna komunikacijska platforma za porodice i prijatelje.

Tencent i ByteDance su odbili da komentiraju odluku američke administracije.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.