3.12.2020. 21:39
0
Otkriveno da li u petom bloku Černobila ima nuklearnog otpada
Prvi put poslije 33 godine, zahvaljujući snimcima koje je specijalno konstruisani dron "Elios 2" načinio u petom bloku nuklearne elektrane u Černobilu, saznalo se da li ima nuklearnog otpada.

Dron "Elios 2" pripada kompaniji "Flajabiliti", a njegov zadatak je bio da izvrši inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svijetu. Radi se o nuklearnoj elektrani u Černobilju u kojoj se dogodila poznata katastrofa u aprilu 1986. godine.

Ovo je bila prilika da se prvi put zaviri u peti reaktor nuklearke. U vrijeme eksplozije u Černobilju peti blok je bio u završnoj fazi izgradnje, ali se nije znalo da li bazeni u njemu imaju šipke sa osiromašenim uranijumskim gorivom.

Zato je dron "Elios 2" ušao u reaktor i, na sreću, otkrio da su bazeni prazni, odnosno da u reaktoru nema nuklearnog otpada. Ovaj tip drona se, inače, koristi za nadzor i inspekciju elektrana.

Letjelica može da ustanovi koliko je vremena potrebno za gašenje elektrane i koji su ključni zadaci u održavanju, piše B92.

Ova misija u Černobilu bila je posebno zahtjevna jer je dron morao da preleti zid visok 70 metara, a ukoliko bi došlo do gubitka signala, "Elios 2" bi bio izgubljen. Ipak, misija je uspjela, a ono što su pokazali snimci i fotografije koje je dron napravio bilo je dodatni razlog za zadovoljstvo.

(Lejla Trle) 

Cernobil
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.