10.12.2020. 18:32
0
Nizozemska otkrila dvojicu ruskih špijuna
Nizozemska obavještajna agencija saopćila je u četvrtak da je okrila dvojicu ruskih špijuna koji su špijunirali nizozemski naučni i tehnolo Nizozemska obavještajna agencija saopćila je u četvrtak da je okrila dvojicu ruskih špijuna koji su špijunirali nizozemski naučni i tehnološki sektor, u potezu koji će najvjerovatnije dodatno zategnuti napete odnose između dvije zemlje.

Generalna obavještajna i sigurnosna služba, poznata po nizozemskom akronimu AIVD, saopćila je da su agenti radili u ruskoj ambasadi i da su imali diplomatske akreditacije. Ministarstvo vanjskih poslova obojicu je proglasilo "personama non grata", što znači da oni više ne smiju raditi kao diplomati i da moraju napustiti zemlju.

- Mi štitimo strateške interese naše zemlje prikupljanjem obavještajnih podataka i korištenjem informacija koje izlažu špijunažu. To je razlog zašto prekidamo te pokušaje špijuniranja, kao što smo učinili i sada - izjavio je generalni direktor AIVD Erik Akerboom.

Visoki špijun je tražio informacije o vještačkoj inteligenciji, poluprovodnicima i nanotehnologiji, saopćio je AIVD.

- Ta tehnologija je civilna i može se primjenjivati u vojne svrhe, uključujući i sisteme naoružanja - dodaje agencija.

Nizozemsko-ruski odnosi teško su zategnuti godinama. Dvije zemlje dugo su bile u sporu oko istrage obaranja aviona aviokompanije Malaysia Airlines u 2014. iznad sukobom zahvaćene istočne Ukrajine.

Nizozemska je saopćila da smatra Rusiju zakonski opdgovornom za obaranje aviona kada je poginulo svih 298 putnika i članova osoblja na letu Amsterdam-Kuala Lumpur. Tužioci navode da je putnički avion oboren raketom Buk koja je prebačena u Ukrajinu iz ruske vojne baze. Moskva negira svaku umiješanost.

Nizozemska objava uslijedila je samo dan nakon što je danski tužilac saopćio da je ruski državljanin koji živi u Danskoj optužen za špijunažu zbog navodnog dostavljanja informacija o danskoj energetskoj tehnologiji ruskoj obavještajnoj službi, prenosi AP.



(FENA)

Nizozemska
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.