25.3.2021. 18:40
0
Protesti Ujgura u Turskoj zbog posjete kineskog ministra vanjskih poslova
Masa se okupila na istanbulskom trgu Bajazit, držeći fotografije nestalih članova rodbine za koje vjeruje da se drže u pritvorskim logorima u Kini i uzvikujući parole protiv Pekinga.
Na stotine Ujgura održalo je proteste u Ankari i Istanbulu u četvrtak, osuđujući posjetu kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yia Turskoj i zahtijevajući od turske vlade da zauzme oštriji stav prema kršenjima ljudskih prava u kineskoj regiji Xinjiang na dalekom zapadu zemlje.

Masa se okupila na istanbulskom trgu Bajazit, držeći fotografije nestalih članova rodbine za koje vjeruje da se drže u pritvorskim logorima u Kini i uzvikujući parole protiv Pekinga.

Deseci Ujgura, turskih opozicionih poslanika i akademika okupili su se u blizini kineske ambasade u Ankari, dok se Wang sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, i kasnije s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

- Pozivamo Tursku da stane iza Istočnog Turkestana. Pozivamo Tursku da ne okreće leđa ujgurskom narodu radi nekih ekonomskih benefita - izjavio je Burhan Uluyol, koji se pridružio protestima u Istanbulu. On je koristio ujgurski termin za njihovu matičnu regiju u Xinjiangu.

Ujguri, turska etnička grupa porijeklom iz kineske regije Xinjiang, decenijama borave u Turskoj zbog zajednčkih kulturnih vrijednosti s tom zemljom. Svojevremeni glasni zagovornik ujgurskih ciljeva, Turska je postala manje glasna prema njihovoj sudbini u posljednjim godinama otkako je razvila jake ekonomske veze s Kinom.

Peking je u početku negirao postojanje logora u kojima drži muslimanske Ujgure u Xinjiangu, ali ih je otada opisivao kao centre za radnu obuku i obrazovanje onih koji su izloženi ekstremizmu. Kineski zvaničnici negiraju optužbe o kršenjima ljudskih prava u tim centrima.

Nakon sastanka s Wangom, Cavusoglu je objavio u tweetu da su dvojica šefova diplomatija raspravljali o potencijalu za ekonomsku saradnju između njihovih zemalja, i usuglasili su se da osnaže saradnju u borbi protiv koronavirusa i po pitanju vakcina.

Cavusoglu je izjavio da je "izrazio našu osjetljivost i stavove prema ujgurskim Turcima".

Kina je nedavno ratificirala sporazum o izručenju s Turskom potpisan prije nekoliko godina, povećavajući strahovanja među ujgurskom zajednicom da bi oni mogli biti vraćeni u zemlju iz koje su pobjegli. Turska tek treba ratificirati sporazum.

Turska je postigla sporazum s kineskom farmaceutskom kompanijom Sinovac o nabavci više od 100 miliona doza svoje vakcine protiv COVID-19. Sporazum je pojačao strahovanja među Ujgurima oko mogućnosti da bi Peking mogao korstiti vakcine kao sredstvo za postizanje sporazuma o izručenju.

Fatma Hasan, 21-godišnja ujgurska demonstrantica, kazala je kako vjeruje da će Wang izvršiti pritisak na Tusku da ratificira sporazum.

- Ako on izvrši pritisak i sporazum se ratificira, mi ćemo biti vraćeni. Ovdje smo na protestima zato što ne želimo da završimo u takvoj situaciji - kazala je.

I turske i kineske vlasti tvrde da sporazum o izručenju nema za cilj deportaciju Ujgura.

Wang je doputovao u  Ankaru u okviru regionalne turneje tokom koje će posjetiti Saudijsku Arabiju, Tursku, Iran, Ujedinjene Arapske Emirate, Oman i Bahrein.

(FENA)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.