10.4.2021. 14:10
0
Savezne države u Indiji upozoravaju vladu na nestašicu vakcina
Više indijskih država upozorava saveznu vladu na nestašicu vakcina protiv COVID-19 jer još jedan skok slučajeva zaraze prijeti da preplavi zemlju i njenu ionako slabu medicinsku infrastrukturu.

Vlasti u New Delhiju te u Punjabu i Rajasthanu saopćile su u subotu da neće moći nastaviti vakcinaciju narednih dana ukoliko se zalihe ne obnove. Ranije ove sedmice država zapadna Maharashtra, epicentar pandemije te zemlje, zatvorila je neke centre za vakcinaciju i odbila ljude zbog nedovoljnih zaliha vakcina.

Indijski ministar zdravlja Harsh Vardhan rekao je da zemlja ima dovoljno doza i pozvao vlade država da stanu u kraj "izazivanju straha", javlja AP.

Indija, najveći proizvođač vakcina, do sada je izvršila 97 miliona vakcinacija, ali suočena je s velikim zastojima u snabdijevanju, jer radi na cijepljenju ogromne populacije od skoro 1,4 milijarde ljudi. Vakcine su trenutno ograničene na ljude starije od 45 godina i na radnike u prvoj liniji.

Protivnici premijera Narendre Modija optužili su njegovu vladu za izvoz desetaka miliona doza vakcina, umjesto da se usredotoči na imunizaciju u vlastitoj zemlji. Indija je izvezla 64,5 miliona doza vakcina u druge države. Zaustavila je izvoz prošle sedmice kako bi dala prioritet domaćim potrebama.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.