1.5.2021. 17:20
0
Evropski parlament: Obustaviti uvoz plina i nafte ako Rusija napadne Ukrajinu
Rusija je prošloga mjeseca rasporedila više desetaka tisuća vojnika blizu granice s Ukrajinom i organizirala veliku vojnu vježbu na Krimu.
Evropski parlament u petak je usvojio rezoluciju kojom je osudio rusko gomilanje postrojbi na granici s Ukrajinom, napad na skladište oružje u Češkoj te tretman zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, poručivši kako bi EU trebala blokirati uvoz ruskog plina i nafte ako dođe do invazije na Ukrajinu.

Rusija je prošloga mjeseca rasporedila više desetaka tisuća vojnika blizu granice s Ukrajinom i organizirala veliku vojnu vježbu na Krimu.

"Ako će gomilanje vojske u budućnosti biti transformirano u rusku invaziju na Ukrajinu, EU mora biti jasna da će cijena za takvo kršenje međunarodnog prava i normi biti ogromna", stoji u rezoluciji Europskog parlamenta koja du zastupnici u četvrtak usvojili velikom većinom.

Ako dođe do invazije Europska unija trebala bi zaustaviti uvoz ruskog plina i nafte te bi Rusiju trebalo isključiti iz međunarodnog platnog sustava SWIFT, poručili su europarlamentarci.

Također, tada treba blokirati i svu imovinu "oligarha bliskih ruskim vlastima", kao i imovinu njihovih obitelji u Europskoj uniji te im treba otkazati vize za boravak u Europskoj uniji.

Rezolucijom se traži "smanjenje ovisnosti o ruskim energentima" kao i zaustavljanje izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 te ukidanje programa "zlatnih putovnica".

Riječ je o programu, prvenstveno u Bugarskoj, Malti i Cipru, koji omogućuje stranim državljanima da jednostavno dobiju državljanstvo, ako investiraju dio svog kapitala u zemlji. Kritičari takvih programa tvrde da to koriste oligarsi povezani s Kremljom.

Češki premijer Andrej Babiš objavio je ovoga mjeseca kako je za eksploziju skladišta oružja 2014. u Češkoj, prilikom čega su poginula dva češka državljana, odgovorna ruska obavještajna vojna služba GRU. Napad su, kako je objavio Prag, izvela dva operativca odgovorna za trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, novičkom u Engleskoj 2018. Prag je na to odgovorio protjerivanjem više djelatnika ruskog veleposlanstva, dok je Kremlj, koji odbacuje odgovornost za napad, odgovorio istom mjerom.

Europski parlament je napad ocijenio kao "kršenje češkog suvereniteta" i "neprihvatljiv neprijateljski čin".

Zastupnici su također pozvali na "bezuvjetno puštanje" najistaknutijeg kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, čije je zatvaranje "politički motivirano" i protivno ruskim međunarodnim obvezama, navodi se u rezoluciji.


(Patria)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.