6.5.2021. 11:56
0
Amerikanci osuđeni na doživotni zatvor za ubistvo policajca u Rimu
Kalifornijski studenti Finnegan Lee Elder i Gabriel Christian Natale-Hjorth dobili su kaznu doživotnog zatvora. Elder je priznao da je izbo Regua 11 puta, ali je tvrdio da je djelovao u samoodbrani, vjerujući da je policajac kriminalac.
Dvojica američkih studenata proglašena su krivim za ubistvo policajca u Italiji nakon sudskog postupka koji je trajao godinu dana.

Mario Cerciello Rega (35) izboden je nožem dok je s partnerom vršio istragu o trgovini droge u centru Rima 2019. godine, javlja BBC.

Kalifornijski studenti Finnegan Lee Elder i Gabriel Christian Natale-Hjorth dobili su kaznu doživotnog zatvora. Elder je priznao da je izbo Regua 11 puta, ali je tvrdio da je djelovao u samoodbrani, vjerujući da je policajac kriminalac.

Natale-Hjorth (20) osuđen je zbog pomaganja u skrivanju oružja. Prema italijanskom zakonu, saučesnici također mogu biti optuženi za ubistvo.

Dvojica muškaraca tvrdili su da se Rega i njegov partner, koji nisu bili u uniformama, nisu predstavili iako je drugi policajac to negirao.

Prošli mjesec, tužiteljica Maria Sabina Calabretta tvrdila je da bi tom paru trebalo izreći kazne doživotnog zatvora, što je opisala kao "pravednu kaznu".

Elder i Natale-Hjorth bili su tinejdžeri u vrijeme incidenta. Ubistvo Rege je u Italiji privuklo veliku pažnju javnosti.

U trenutku smrti, policajac se tek vratio na dužnost s medenog mjeseca. Veliki broj ljudi prisustvovao je njegovoj sahrani u istoj crkvi u kojoj se vjenčao samo 43 dana ranije.

Elder i Natale-Hjort bili su na odmoru u Rimu kada su u julu 2019. pokušali kupiti kokain u području Trastevere, blizu Vatikana.

Istražitelji su rekli da je muškarac po imenu Sergio Brugiatelli pomogao parovima da pronađu dilera. Ali studentima je navodno umjesto droge prodat zgnječeni aspirin.

Obojica su tada ukrali ruksak Brugiatellija i u zamjenu tražili novac natrag i gram kokaina. U tom trenutku je Brugiatelli nazvao policiju. Policajci Rega i njegov partner Andrea Varriale stigli su ubrzo na mjesto incidenta.

Tokom tučnjave koja je uslijedila Rega je izboden 11 puta nožem čija je oštrica bila duga 18 centimetara, koju je Elder sa sobom donio iz SAD-a. Policija je saopćila da je kasnije pronašla oružje skriveno iza lažnog panela u hotelskoj sobi studenata.

Tokom suđenja, Elder je rekao da je Rega izbo nožem jer se bojao da će ga napasti.

- Čim sam osjetio kako mi ruke stežu vrat, instinktivno sam uzeo nož i izbo ga nekoliko puta u pokušaju da ga skinem sa sebe - rekao je.

A Varriale se također suočio s optužbom za napuštanja procedure dužnosti zbog toga što u to vrijeme nije nosio oružje. Ni on ni Rega nisu bili naoružani, što je protiv procedure.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.