7.5.2021. 9:52
1
Tvorac Fajzerove vakcine: Pandemija će se okončati tek kada se stekne kolektivni imunitet na globalnom nivou
Ugur Šahin, jedan od tvoraca Fajzer-BioNTek vakcine smatra da će nedovoljno vakcina na svjetskom niovu uz nagli porast novozaraženih u Indiji uzrokovati širenje pandemije sve do sredine 2022. godine

Vlasti bi, u svakoj državi pojedinačno, trebalo da razmotre mjere kao što su miješanje vacina različitih proizvođača, poručio je osnivač kompanije BioNTek na samitu koji je organizovao Wallstreet journal. Inače, ova njemačka kompanija se udružila sa kompanijom Fajzer kako bi proizvela, testirala i distribuirala svoju vakcinu.

,,Moramo da obezbijedimo zaista visoku stopu vakcinacije širom svijeta. U suprotnom, niko neće biti siguran." poručio je Šahin i dodao da će se pandemija okončati tek kada se stekne kolektivni imunitet na globalnom nivou.


"Do sredine 2022. čak i regioni sa velikom gustinom naseljenosti kao što je Indija mogli bi dostignu visok nivo vakcinacije i kolektivni imunitet. Vidjećemo u narednih 12 mjeseci kako sve veći broj industrijskih zemalja u razvoju i zemalja sa niskim prihodima dostiže kolektivni imunitet samo povećanjem proizvodnih kapaciteta", ističe on, najavivši pritom savez sa više od 30 kompanija kako bi moglo da se proizvede što više vakcinau što je moguće kraćem periodu. 


Njegova supruga i suosnivač kompanije Ozlem Tureči tvrdi da ne isključuju mogućnost kombinovanja vakcina, poput recimo jedne doze Fajzerove, a druge Astra Zeneke, ako to bude neophodno za okončanje pandemije.


(Semra Šantić)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.