18.1.2022. 14:55
0
Blinken u Kijevu na sastanku sa Zelenskim, iz Ukrajine putuje u Berlin
Američki državni sekretar Antony Blinken posjetit će Ukrajinu u ovoj sedmici i sastat će se s predsjednikom Volodimirom Zelenskim dok napetosti između SAD i Rusije eskaliraju oko eventualne ruske invazije na susjednu Ukrajinu, saopćio je State Department u utorak.

Blinken će doputovati u Kijev u na brzinu organiziranu posjetu kako bi izrazio američku podršku Ukrajini nakon nedovršenih diplomatskih razgovora između Moskve i Zapada u Evropi prošle sedmice koji nisu uspjeli premostiti teška neslaganja između dvije strane oko Ukrajine i drugih sigurnosnih tema.

Izgleda da su, umjesto toga, ti sastanci pojačali strahovanja oko ruske invazije, i Bidenova administracija optužuje Rusiju za pripremu “lažno predstavljene operacije” koju bi koristila kao opravdanje za invaziju. Rusija ljutito odbacuje te navode.

- Blinkenova posjeta i konsultacije dio su diplomatskih napora na deeskalaciji napetosti koje je izazvala Rusija gomilanjem svojih vojnika i kontinuiranom agresijom protiv Ukrajine – navodi State Department u saopćenju.

Blinken će iz Kijeva otputovati u Berlin, gdje će se sastati s njemačkim, britanskim i francuskim kolegama kako bi raspravljali o eventualnom odgovoru na svaku rusku vojnu akciju.

Rusija je razmjestila 100.000 vojnika s tenkovima i ostalim teškim naoružanjem u blizini ukrajinske granice, u kako brojni analitičari vjeruju, eventualnoj pripremi za invaziju.

Blinken će se sastati sa Zelenskim i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom u srijedu kako bi “ponovo iskazao američku predanost ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu”, saopćio je State Department, prenosi AP.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.