15.4.2023. 16:33
0
Dalaj Lama uputio izvinjenje dječaku kojeg je poljubio: "Prevazišao sam zadovoljstvo"
FOTO: Screenshot
Nakon što se po internetu proširio snimak na kojem najviši tibetanski lider Dalaj Lama traži od dječaka da mu sisa jezik, objavljen je izvještaj u kojem se navodi da je njegov čin bio "nevin" i da su postupci budističkog prvosveštenika pogrešno protumačeni.

Penpa Tsering, šef tibetanske vlade u egzilu, branio je duhovnog vođu pred novinarima u četvrtak u Nju Delhiju, navodi CNN.

- Njegova svetost je oduvijek živjela u svetosti, (prateći život) budističkog monaha, uključujući celibat. Njegove godine duhovne prakse prevazišle su čulna zadovoljstva - rekao je Tsering o Dalaj Lami, prenio je CNN.

Tsering je dodao da je široko rasprostranjeno globalno ogorčenje izazvano video snimkom "povrijedilo" sljedbenike Dalaj Lame, prognanog vođe tibetanskih duhovnih budista. Nejasno je kada je video snimljen, ali je snimak počeo da kruži društvenim mrežama posljednjih sedmica. 

Nekoliko trenutaka kasnije, Dalaj Lama tapše dječaka po ruci i kaže: "Sisaj mi jezik", dok isplazi jezik i naginje se unutra, pokazuje snimak.

Dalaj Lama, dobitnik Nobelove nagrade za mir, izvinuo se u izjavi objavljenoj na Twitteru u ponedeljak.

- Kružio je video snimak koji prikazuje nedavni sastanak kada je dječak pitao Njegovu Svetost Dalaj Lamu da li može da ga zagrli. Njegova Svetost želi da se izvine dječaku i njegovoj porodici, kao i njegovim brojnim prijateljima širom svijeta zbog povrede koju su njegove riječi mogle nanijeti - navodi se u saopćenju i nastavlja:

- Njegova Svetost često zadirkuje ljude koje sreće na nevin i razigran način, čak i u javnosti i pred kamerama. On se kaje zbog incidenta.

Tsering je sugerisao da iza videa koji je postao viralan na društvenim mrežama stoje "prokineski izvori".

- Politički ugao ovog incidenta se ne može zanemariti - rekao je Tsering.

(Erna H.) 

DALAJ LAMA
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.