19.5.2023. 14:51
0
Policija šokerom napala 95-godišnju ženu u staračkom domu. Imala je i hodalicu
Starija Australka s demencijom nalazi se u bolnici s povredama opasnim po život nakon što ju je policija udarila elektro šokerom u staračkom domu.

Policajci su pozvani u Yallambee Lodge u Coomi, Novi Južni Vels, nakon izvještaja da 95-godišnja Clare Nowland nosi nož.

Incident u rano jutro izazvao je negodovanje zbog, kako pojedinci kažu, nesrazmjerne reakcije policije, prenosi BNBC.

Šef policije Novog Južnog Velsa rekao je da je istraga u toku.

Nowland je zatečena “naoružana” nožem za odreske u staračkom domu – koji se nalazi u gradu Cooma oko 114 kilometara južno od australske prijestonice Canberre – u ranim jutarnjim satima u srijedu, rekao je pomoćnik policijskog komesara Peter Cotter .

Dva policajca i osoblje staračkog doma pokušali su smiriti situaciju prije nego što je žena počela prilaziti policiji – “može se reći sporim tempom” – i bila je napadnuta šokerom.

“Imala je hodalicu. Ali imala je nož”, rekao je Cotter.

Porodični prijatelj Andrew Thaler tvrdi da je Nowland dvaput udarena – u prsa i leđa – prije nego što je pala. Zadobila je pritom prijelom lobanje i ozbiljno krvarenje u mozgu.

Njena porodica već tuguje jer ne očekuju da će preživjeti, rekao je on za BBC News.

“Porodica je šokirana, zbunjena, a zajednica ogorčena. Kako se to može dogoditi? Kako objašnjavate ovaj nivo sile? To je apsurdno”, kaže Thaler.

On je opisao Nowland kao “veliku podršku zajednici i crkvi, koju mnogi ljudi jako vole”.

Pojavila se na TV-u 2008. kako bi obilježila svoj 80. rođendan skokom padobranom iznad Canberre.

Mnoge grupe, uključujući Vijeće za građanske slobode i osobe s invaliditetom Australije (PwD), kritizirale su reakciju policije.

“Ona je vraški agilna, fit, brza i zastrašujuća 95-godišnja žena, ili postoji vrlo loš nedostatak prosudbe kod tih policajaca”, rekla je predsjednica PwD Nicole Lee.

Policija je pokrenula istragu incidenta za koju je komesarka Karen Webb rekla da se tretira s “najvećom ozbiljnošću”.

“Razumijem i dijelim zabrinutost zajednice”, rekla je ona.

 
Australija
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.