18.6.2023. 9:58
0
Erdogan najavio jačanje ekonomije: Pronaći ću rješenje za inflaciju
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan govorio je na redovnoj generalnoj Skupštini turskih izvoznika te je poručio kako će Turska i u narednom periodu jačati izvoz svojih proizvoda, ali se ujedno boriti i sa smanjenjem inflacije.

Tokom razgovora sa turskim privrednicima Erdogan je poručio kako je svaki od njih postao simbol rastuće snage proizvodnih kapaciteta turske privrede.

- Vi ste oličenje našeg nacionalnog recepta sa zapošljavanjima koja pružate i izvozom koji ostvarujete. Danas, čak i u najudaljenijim krajevima svijeta imamo proizvode sa pečatom "Made in Turkey". Najveći dio u tome imaju naši izvoznici - rekao je Erdogan.

Ističe kako je 2022. godine bila rekordna kada je riječ o turskom izvozu.

- Naš izvoz robe povećan je za 12,99 posto i dostigao je 254,2 milijarde dolara. Naš izvoz usluga premašio je 90 milijardi dolara uz povećanje od 47,3 posto. Naš izvoz odbrane dostigao je 4,3 milijarde dolara uz povećanje od 37 posto. Broj kompanija izvoznica povećao se za 14 posto u odnosu na 2022. godinu i dostigao je 114.561 - poručio je predsjednik Turske.

Jedna od tema tokom govora bila je i inflacija, a Erdogan je naglasio kako će pronaći rješenje za njeno smanjenje.

- Pitanje inflacije ćemo ponovo svesti na jednocifrene brojeve. Uklanjanjem izborne neizvjesnosti imamo 'jaču ruku' u tom pogledu. Prvi prioritet naše ekonomije je rješavanje ovog pitanja. Naš najveći problem u vanjskoj trgovini je energetski teret, a minimizirat ćemo ga crnomorskim gasom, nuklearnom elektranom Akkuyu i obnovljivim izvorima energije - ističe Erdogan.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.