11.7.2023. 14:39
0
U Mekki proučene dvije hatme i klanjana dženaza za žrtve genocida u Srebrenici
FOTO: MINA
U Mekki je danas obavljena dženaza-namaz u odsustvu za žrtve genocida u Srebrenici, koju je predvodio Dževad-ef. Hadžić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te je proučen kelimei-tevhid.

Šerijatski vodiči i organizatori ovogodišnjeg hadža iz Bosne i Hercegovine, te njihovi saradnici, proučili su i dvije hatme pred duše svih ubijenih Bošnjaka u genocidu u Srebrenici, a danas je nakon tevhida proučena hatma-dova, prenosi Dnevni Avaz.

Učenje tevhida je predvodio hafiz Omer-ef. Zulić, jedan od ovogodišnjih šerijatskih vodiča, a prisutnima se na početku programa obratio Nezim-ef. Halilović.

- Raduje što sam danas bio aktivni sudionik programa u Meki. Bili smo počašćeni da naša srca i naše misli budu vezani za Srebrenicu. Suosjećamo s onima koji su preživjeli genocid u Srebrenici, posebno suosjećamo s onima koji su se uspjeli vratiti, s našim dobrim majkama Srebrenice. Njihov dunjalučki život kao da je završen onog trenutka kada su ubijena njihova djeca, zapravo, kako mi reče jedna majka: „Vratila sam se u Srebrenicu kako bih fizički bila bliže svome djetetu u Potočarima“ - rekao je Nezim-ef. Halilović.

Sveta mjesta
Rukovodilac Ureda za hadž i umru Dževad-ef. Hadžić poručio je danas da je ovo jedinstvena prilika da Bošnjaci, u vrijeme kada se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, mogu biti na svetim mjestima, te se na taj način, u Medini i Meki, prisjećati naših ubijenih šehida.

- Iskoristili smo ovu priliku u kojoj smo se našli. Allah je htio da mi zakasnimo svojim kućama u BiH, da nam se prolongiraju letovi, te da ovdje u Meki odamo počast i da se sjetimo svih naših šehida, da im učimo hatme, te da uputimo dovu Allahu, dž.š., i za njihove duše, ali i da uputimo dovu za našu domovinu i za sve Bošnjake i dobre ljude u Bosni i Hercegovini - poručio je Hadžić.

Sjećanje na šehide 
Jedan od onih koji su danas bili prisutni na programu je i Ahmed-ef. Hrustanović, imam Čaršijske džamije u Srebrenici i ovogodišnji šerijatski vodič, a kojem su u genocidu u Srebrenici ubijeni otac i oba djeda, amidže, daidže, te nekoliko članova bliže i dalje familije, prenosi Avaz.

- Ovo je jedinstvena prilika i da se na ovakav način sjetimo naših šehida, iz najodabranijeg grada na Planeti. Ja sam sinoć, uoči 11. jula, bio pomiješanih emocija. Insan razmišlja kako na ovakvom mjestu možeš biti tužan, ali zaista, te se emocije ovdje pomiješaju. Ipak, danas, kada smo se na ovom programu prisjetili svih naših šehida, osjećam se lakše i draže mi je da podijelim svoju bol sa svim našim ljudima. Allah zna kada će samo biti prilike da se na ovakav način prisjetimo Srebrenice iz Meke, na dan 11. jula - rekao je Hrustanović.


(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.