29.11.2023. 16:08
0
Misteriozna upala pluća koja hara Kinom, stigla u Evropu
U Nizozemskoj je otkriven zabrinjavajući porast slučajeva upale pluća među djecom, što odražava sličan porast u Kini.

Nizozemski zdravstveni stručnjaci kažu da se uglavnom radi o osobama u dobi od pet do 14 godina, piše Dailly Mail, a prenosi Jutarnji list.

“Podaci pokazuju da su stope bolesti, koje mogu biti opasne po život, sada već gotovo dvostruko više od vrhunca zabilježenog prošle godine”, navode mediji.

Ova vijest stiže istovremeno dok se Kina bori s vlastitim “tajanstvenim” porastom broja slučajeva upale pluća, a mediji navode da su bolnice “pretrpane bolesnom djecom”.

Snimke koje podsjećaju na scene iz najmračnijih dana kovida pokazuju zdravstvene radnike u zaštitnim odijelima, rukavicama i maskama kako prskaju dezinfekcijsko sredstvo po školama, hodnicima, ali i na otvorenom prostoru.

Zvaničnici u Pekingu kažu da krivac za ovu situaciju nije neki novi virus, već tvrde da je porast rezultat vala sezonskih bolesti koji je jači nego inače s obzirom na to da se zemlja suočava s prvom zimom bez kovid ograničenja.

Ali, zdravstveni radnici Ujedinjenog Kraljevstva kažu da će još pričekati u vezi konačnog zaključka o tome što izaziva tolika oboljenja.

Nizozemski institut za istraživanje zdravstvenih usluga (NIVEL) rekao je da je već od avgusta primjetan povećan broj pacijenata s upalom pluća koji dolaze kod svog doktora opšte prakse.

Upala pluća je obično je uzrokovana bakterijskom ili virusnom infekcijom, a do ozdravljenja najčešće dolazi unutar dvije sedmice. Glavni simptomi su kašalj, otežano disanje i groznica.

Međutim, neki se ljudi mogu jako razboljeti, pogotovo stariji od 65 godina, bebe ili mala djeca te oni s plućnim bolestima.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.