28.12.2023. 20:55
2
Šokantan porast bolesti koja jelene pretvara u "zombije": Može preći i na ljude
Naučnici upozoravaju da bi se bolest koja jelene pretvara u “zombije” mogla proširiti na ljude, nakon naglog porasta broja slučajeva širom Sjedinjenih Američkih Država, prenosi ugledni britanski Telegraf.

Spongiformna encefalopatija ili „chronic wasting disease“ pogađa mozak zaražene životinje i uzrokuje simptome poput bezvoljnosti, nervoze, pojačanog slinjenja i škrgutanja zubima s „praznim pogledom“ poput zombija, piše Jutarnji list.

Životinje koje su zaražene, takođe teže hodaju, gube na težini i ne boje se ljudskog kontakta.

Prema informacijama Geološkog instituta SAD-a, bolest se zasad proširila u 32 američke države i četiri kanadske provincije. U Kanzasu, Viskonsinu i Nebraski, više od 40 okruga je prijavilo slučajeve zaraze. Pronađena je i u otprilike 800 jelena širom Vajominga.

„To je bolest koja je neizbježno smrtonosna, neizlječiva i vrlo zarazna. Glavni problem je što nemamo učinkovit i jednostavan način da je iskorijenimo, kod životinja koje inficira ili u okolini koju kontaminira“, upozorio je Kori Anderson sa Univerziteta Minesota.

Majkl Osterholm, američki epidemiolog koji je upozoravao na rizike kravljeg ludila za ljude, vjeruje da bi širenje ove bolesti širom SAD-a mogla da postane “katastrofa” koja bi potencijalno mogla da se proširi van životinjskog svijeta.

Tokom 2019. godine takođe je upozoravao da laboratorijska istraživanja pokazuju vjerovatnost prelaska na ljude ako se konzumira kontaminirano meso.

„Moguće je da će broj slučajeva kod ljudi biti znatan i neće se raditi o izolovanim događajima“, dodao je.

Bolest se upoređuje s kravljim ludilom jer se takođe širi pomoću patogenih proteina zvanih prioni i uzrokuje niz simptoma koji liče na demenciju.

„Da Stiven King može napisati roman o zaraznim bolestima, pisao bi o prionima na ovaj način“, rekao je Osterholm.

Prionske bolesti pripadaju porodici rijetkih bolesti mozga koje pogađaju ljude i životinje, uključujući kravlje ludilo kod goveda i varijantu Krojcfelt-Jakobove bolesti kod ljudi.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti izrazio je zabrinutost da spongiformna encefalopatija takođe može da predstavlja rizik za ljude, ali zasad nisu zabilježili nijedan slučaj prenosa infekcije, prenosi CdM.

(Ajdin B.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.