13.1.2024. 21:13
0
Stigla prva reakcija Kine nakon izbora na Tajvanu
Ministarstvo inostranih poslova Kine saopštilo je da vjeruje da će međunarodna zajednica podržati Peking u suprotstavljanju tajvanskom separatizmu.

Ministarstvo inostranih poslova Kine saopštilo je da vjeruje da će međunarodna zajednica podržati Peking u suprotstavljanju tajvanskom separatizmu.

"Uvjereni smo da će se međunarodna zajednica i dalje držati principa 'jedne Kine', da će razumjeti i podržavati suprotstavljanje kineskog naroda separatističkoj djelatnosti na Tajvanu, kao i njegovoj težnji da završi pravedan posao nacionalnog ujedinjavanja", navedeno je u saopštenju.

Čen Binhua, portparol kineske kancelarije za pitanje Tajvana, rekao je da će Kina čvrsto usprotiviti svakom postupku čiji je cilj unapređenje nezavisnosti Tajvana, te miješanju spoljnih sila u njena unutrašnja pitanja.

"Poštovaćemo konsenzus iz 1992. godine u kojem se navodi princip jedne Kine i koji je čvrsto protiv separatističkih postupaka s ciljem ostvarivanja nezavisnosti Tajvana te mješanja spoljnih snaga", istakao je Binhua.

Prema njegovim riječima, Peking će raditi sa svim političkim grupacijama tajvanskog društva na unapređenju saradnje, na mirnim odnosima sa Tajvanom, te na "prisajedinjenju domovini".

Ranije danas je objavljeno da je kandidat tajvanske Demokratske progresivne partije Laj Čangte pobijedio na izborima za lidera tog kineskog regiona.

Binhua je nagasio da rezultati današnjih izbora na Tajvanu pokazuju da Demokratska narodna partija ne predstavlja mišljenje svih na ostrvu, dodajući da je Tajvan dio Kine.

Lajova Demokratska napredna stranka zastupa stav o odvojenom identitetu Tajvana i odbacuje teritorijalne tvrdnje Kine.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.