3.2.2024. 16:33
0
Sirija oštro osudila američke zračne udare na istoku zemlje
Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova u subotu je osudilo američku administraciju zbog njenih napada u istočnoj Siriji, optužujući Washington da je primarni izvor globalne nestabilnosti.

Ministarstvo je navelo da američke vojne snage prijete međunarodnoj sigurnosti i miru napadima na zemlje, narode i suverenitet, te eskalacijom sukoba na Bliskom istoku.

Ministarstvo je optužilo Sjedinjene Države za pokušaj oživljavanja terorističkih aktivnosti u regiji, ističući njihovu dosljednu ulogu u eskalaciji sukoba na ionako nestabilnom Bliskom istoku.

U kritici upućenoj američkoj administraciji zbog izvođenja niza zračnih napada na vojne položaje u istočnoj Siriji nakon ponoći, navodno usmjerenih na uporišta milicija koje podržava Iran, ministarstvo je ustvrdilo da je napad samo jedan od slučajeva stalnih kršenja od Sjedinjenih Država. Ministarstvo je navelo obrazac agresije, uključujući akcije navodne međunarodne koalicije formirane 2014.

Oštro je osudilo ono što je smatra američkom podrškom terorizmu, izazivanje civilnih žrtava i kontinuiranu eksploataciju sirijskih nacionalnih resursa.

Osim toga, ministarstvo je kritiziralo američku administraciju zbog zanemarivanja Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, izražavajući bojazan zbog "paralize" unutar Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Tu paralizu pripisuje američkom miješanju, ometajući sposobnost Vijeća da se pozabavi navodnim ozbiljnim kršenjima.

Iako ni sirijski državni mediji ni vojska nisu objavili tačan broj žrtava kao rezultat američkih zračnih napada, Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji izvijestio je da je 18 boraca ubijeno dok su napadi pogađali uporišta milicija koje podržava Iran duž 130 kilometara u oblasti u Deir al-Zour, prenosi Xinhua.

(Erna H.)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.