18.2.2024. 8:42
0
Egipat kaže da je raseljavanje Palestinaca neprihvatljivo
Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry rekao je u subotu da, iako će se njegova zemlja ponašati humano prema civilima, raseljavanje Palestinaca ostaje neprihvatljivo.

„Nije nam namjera da obezbijedimo bilo kakve sigurne zone ili objekte, ali ako je to slučaj, mi ćemo se nužno pozabaviti humanošću koja je neophodna“, rekao je Shoukry na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Reuters je u petak izvijestio da Egipat priprema područje na granici Gaze koje bi moglo primiti Palestince u slučaju da izraelska ofanziva na Rafah izazove egzodus preko granice. Izvori su ovo opisali kao nepredviđeni potez. Egipat je u više navrata demantovao da je obavio takve pripreme.

„Ovo je vrlo hipotetično. Konstantno smo se bavili održavanjem na našoj granici, tako da mislim da se prebrzo zaključuje o tome šta te aktivnosti predstavljaju“, rekao je Shoukry o građevinskim aktivnostima oko granice.

Odvojeno, guverner Sjevernog Sinaja je u subotu rekao da oružane snage uspostavljaju logističku zonu za primanje pomoći za Gazu. Područje koje se uspostavlja uključuje parking prostore za kamione, skladišta, administrativne kancelarije i smještaj za vozače, rekao je guverner, javio je Reuters.

Egipat je u više navrata podigao uzbunu zbog mogućnosti da bi izraelska razorna ofanziva na Gazu mogla istjerati Palestince na Sinaj, nešto za što Kairo kaže da je potpuno neprihvatljivo.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.