22.2.2024. 20:07
0
Europol razbio veliku mrežu za krijumčarenje migranata
FOTO: Ilustracija
Jedna od najvećih mreža za krijumčarenje migranata preko engleskog kanala razbijena je hapšenjem 19 osoba u Njemačkoj, uključujući vođu i četiri glavna organizatora, saopštio je u četvrtak Europol nakon velike operacije provedene s njemačkom, francuskom i belgijskom policijom.

- Istraga se fokusirala na iračko-kurdsku mrežu za koju se sumnja da je krijumčarila neregularne migrante sa Bliskog istoka i istočne Afrike iz Francuske u Veliku Britaniju uz korištenje čamaca na napuhavanje lošeg kvaliteta - saopštila je agencija za provođenje zakona EU.

Osumnjičeni u istrazi, pokrenutoj krajem 2022. godine, organizovali su kupovinu, skladištenje i transport čamaca na napuhavanje, uglavnom kineskog porijekla, koje su kasnije koristili za krijumčarenje migranata sa plaža u blizini francuskog grada Calaisa prema Velikoj Britaniji.

Grupa bi u prosjeku smjestila 50 migranata u čamce za najviše 10 putnika, naplaćujući između 1.000 i 3.000 eura po migrantu, poručio je Europol.

Wave, operativna grupa iza hapšenja, pretražila je 28 lokacija u Njemačkoj i zaplijenila 24 čamca na napuhavanje, velike količine nautičke opreme, 60 elektronskih uređaja, oružje i nekoliko hiljada eura u gotovini.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.