25.2.2024. 10:21
0
Papa Franjo prihvatio ostavku nadbiskupa koji je zažmirio na zlostavljanje djece
Predstavnici pape Franje u Poljskoj rekli su jučer da je prihvatio ostavku nadbiskupa koji je u dokumentarnom filmu optužen da je zažmirio na zlostavljanje djece.

U dokumentarnom filmu informativnog kanala TVN24 iz 2021. godine navodi se da je svećenik Andrzej Dymer, koji je umro te godine, zlostavljao djecu i da je nadbiskup biskupije Szczecin-Kamien, Andrzej Dziega, to znao od 1995., ali da nije ništa poduzeo.

"Sveti Otac Franjo prihvatio je ostavku nadbiskupa Andrzeja Dziege na mjestu nadbiskupa Szczecina-Kamiena", objavila je na svojoj web stranici poljska apostolska nuncijatura, istoznačna ambasadi Vatikana.

U saopćenju na web stranici nadbiskupije Szczecin-Kamien također se navodi da Dziega odlazi u penziju, prenosi Hina.

Nijedno saopćenje nije se odnosilo na optužbe protiv Dziege, koji je služio na mjestu nadbiskupa metropolita od 2009. godine.

Nadbiskupija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom, kao ni Dziega.

TVN24 izvijestio je jučer da je nakon dokumentarnog filma Dziega smijenio Dymera s njegove direktorske pozicije medicinskog instituta u Szczecinu na sjeverozapadu Poljske.

Poljski mediji izvijestili su da je 2008. godine Dymer osuđen na crkvenom sudu za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Dymer se žalio, no nije došlo do razrješenja žalbe prije njegove smrti.

Poljska je kao jedna od najpobožnijih katoličkih zemalja u Evropi svjedočila nizu skandala vezano uz seksualno zlostavljanje djece, a Crkva je rekla prije dvije godine da je između 1. jula 2018. i 31. decembra 2020. primila 368 prijava koje se tiču zlostavljanja maloljetnika.

Prema podacima iz 2021. godine, 71 posto poljske populacije izjašnjavaju se kao katolici.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.