13.3.2024. 10:32
0
Djeca u Britaniji praćkama ubijaju životinje pa se hvale po WhatsAppu
Djeca širom Velike Britanije snimaju se i fotografiraju kako praćkama ubijaju i muče životinje i to sve objavljuju u grupama na WhatsAppu, otkriva Sky News. Među tom djecom su i osnovnoškolci, a novinari su otkrili 11 takvih grupa.

U nekim videima povrijeđene životinje polako umiru nakon što su pogođene iz praćke, dok u drugima mladi udaraju i zlostavljaju životinje nakon što ih pogode. Također, djeca na videima poziraju držeći lešine životinja. 

Upozoravamo da su snimke uznemirujuće.



Sky News otkrio je gotovo 500 članova u tim WhatsApp grupama, u kojima je podijeljeno više od 350 fotografija i videa životinja ubijenih ili ranjenih praćkom.

Djeca gađaju praćkom i ubijaju golubove, lisice, patke...

Borci za prava životinja iz The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) smatraju da su videi i fotografije u grupama užasni i kažu da je riječ o "trendu u nastajanju". Okrutni napadi na životinje potaknuli su pozive na promjenu zakona jer se praćke ne klasificiraju kao ilegalno oružje te se legalno može kupiti i posjedovati.

Djeci su mete svinje, jeleni, golubovi, lisice, vjeverice, fazani, zečevi, guske i patke. Iz utočišta za labudove, u kojem su spašene i druge vodene ptice u Sheppertonu, ima oko 20 ptica ozlijeđenih praćkom.

"Rane na glavama i vratovima ptica su rezultat čistih ubojitih hitaca. Rendgenske slike ptica pokazuju da su u njima kuglice od praćke, a vide se i smrskane kosti od udarca kuglice iz praćke. Ozljede su ih ubile. Neke ptice imaju prijelome na području lica, a nekima su oči teško ozlijeđene, a dušnici su popucali. Emotivna sam kada vidim ozlijeđene životinje. Postale su meta samo zbog zle zabave", rekla je Danni Rogers za Sky News, volonterka iz utočišta.

Rogers je saznala da djeca ozljeđuju životinje praćkama tijekom spašavanja jednog labuda s ozljedama od kuglice iz praćke. Kasnije je kraj svog vozila pronašla mrtvog goluba, tek ubijenog praćkom.

Dijete pogodilo jelena praćkom u glavu i udaralo ga nogom

U jednom videu podijeljenom na grupi jelen leži trzajući se na tlu, teško ozlijeđen s ranom na glavi, nakon što ga je dijete upravo pogodilo iz praćke. Dječak koji je napao jelena zatim stoji iznad životinje dok ispred kamere drži praćku.

Dok jelen leži, dijete ga udara nogom. U drugom videu tinejdžer drži praćku dok snima gusku kako se utapa nakon što ju je ustrijelio s druge strane jezera. "Ovo je nova praćka, guska je mrtva kao dodo", komentirao je u videu.

Treći video prikazuje dva tinejdžera koja su ozlijedila lisicu. Jedan od njih na snimci govori: "U redu dečki, sada ide čelični hitac u glavu." Potom tinejdžer pokazuje praćku kojom će ubiti lisicu. Dijete osnovnoškolskog uzrasta na jednoj snimci podiže krvavu vjevericu i govori: "Pogledajte dečki, to je napravila kuglica praćke."

Djeca u glasovnim porukama opisuju ubistva životinja


Materijal u WhatsApp grupama također uključuje glasovne poruke u kojima se čuje kako djeca opisuju svoja ubojstva životinja. "Kuglica je prošla ravno kroz glavu zeca", govori dijete u jednoj od glasovnih poruka na WhatsAppu.

"Danas sam ubio 16 životinja, momci", glasi sadržaj druge poruke.

Nije zabranjeno kupiti i imati praćku

Policija u Londonu i Essexu svjesna je da je sve više slučajeva ubojstava životinja praćkom iza kojih stoje djeca, kažu iz RSPCA. Premda u Velikoj Britaniji nije protuzakonito kupiti ili posjedovati praćku, postoje različiti zakoni koji bi trebali štititi životinje od zlostavljanja i mučenja.

Prvi je Zakon o dobrobiti životinja iz 2006., koji kaže da je nanošenje nepotrebne patnje životinjama prekršaj. U materijalu koji se dijeli na WhatsAppu, brojne su životinje zlostavljane dok su još žive, što je opet protivno Zakonu o dobrobiti životinja.

Također, postoji i Zakon o divljini i prirodi iz 1981., koji štiti divlje ptice i neke životinje u Engleskoj i Walesu. U tom zakonu je navedeno oružje kojim se životinje ne smiju ubijati, ali praćke nisu na tom popisu.

"Parlament hitno mora razmotriti promjenu zakona"

Henry Smith, potpredsjednik Svestranačke parlamentarne skupine za dobrobit životinja, kaže da parlament hitno mora razmotriti promjenu zakona.

"Sve dok osobe koje koriste praćku za nanošenje velike patnje životinjama ne budu osuđene i dok se ne suoče s posljedicama, neće postojati prepreka koja će spriječiti druge da se uključe u ovu bolesnu aktivnost", rekao je Smith za Sky News.

Novinari Sky Newsa kontaktirali su WhatsApp iz kojeg kažu da je materijal koji se dijeli u spornim grupama protivan uvjetima korištenja te aplikacije. "Odgovaramo na zahtjeve organa za provođenje zakona na temelju važećeg zakona i politike", rekao je glasnogovornik WhatsAppa.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.