14.3.2024. 14:43
0
Gasprom prijeti Njemačkoj kaznom od 14,3 milijarde eura
Sud u Rusiji je podružnici njemačke energetske kompanije Uniper zaprijetio kaznom od 14,3 milijarde eura, ako ne odustane od tužbe protiv Gasproma van Ruske Federacije.

Arbitražni sud Sankt Peterburga tako je udovoljio zahtjev kompanije Gasprom eksport da se njemačkoj kompaniji Uniper Global Commodities SE i švicarskoj Metha - Methanhandel GmbH zabrani nastavak postupka u međunarodnoj komercijalnoj arbitraži, prenio je TASS.

Predstavnici Gasprom eksporta insistirali su da ta kompanija ne može da učestvuje u stranom arbitražnom postupku zbog sankcija Rusiji, kao i odbijanja nekih evropskih advokatskih firmi da rade sa ruskim kompanijama.

Ranije je saopšteno da Gasprom eksport zahtjeva da se stranim trgovcima zabrani nastavak postupaka u međunarodnoj komercijalnoj arbitraži i da se od njih traži povrat sredstava u slučaju nepoštovanja sudskog akta.

Agencija podsjeća da je krajem novembra 2022. godine njemački koncern Uniper podnio tužbu protiv Gasprom eksporta kako bi nadoknadio gubitke nastale zbog nestašice ruskog gasa.

Uniper je tada procijenio trenutne troškove zamjene ruskog gasa na ne manje od 11,6 milijardi eura. Ruska kompanija je sa svoje strane navela da proučava primljenu tužbu Unipera, ali nije priznala kršenje ugovora i zakonitost navedenih zahtjeva nemačke kompanije za naknadu štete.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.