19.3.2024. 20:05
0
Ukrajinski šef diplomatije najavio korak ka NATO-u
"Ukrajina radi na tome da osigura snažan i dalekosežan korak prema članstvu u NATO-u na summitu vojnog saveza u Washingtonu u maju", rekao je danas ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmitro Kuleba.

Američka ambasadorica pri NATO-u Julianne Smith je prošlog mjeseca rekla da ne očekuje da će savez Ukrajini uputiti pozivnicu za članstvo na nadolazećem summitu, javlja HINA.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba je, na pitanje novinara o ciljevima Kijeva na summitu u Washingtonu, rekao da neće pružiti pojedinosti o raspravama, no da postoji "veoma aktivna uključenost" s vodstvom NATO-a i saveznicima.

"Mislimo da Ukrajina ispunjava glavne kriterije za članstvo, što je sposobnost odbrane granica NATO-a. To činimo braneći Ukrajinu", rekao je novinarima na internetskoj konferenciji za medije.

"Naporno radimo na tome da ostvarimo snažan i dalekosežan korak prema ukrajinskom članstvu u NATO-u na summitu u Washingtonu", dodao je Kuleba.

Rusija, koja je započela invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., oštro se protivi dugoročnoj strateškoj ambiciji Kijeva da se pridruži NATO savezu.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.