22.3.2024. 15:13
0
EU uvela sankcije za 33 osobe zbog smrti Navalnog
FOTO: ilustracija
Danas je Evropsko vijeće odlučilo nametnuti restriktivne mjere protiv 33 osobe i dva entiteta povezana s naglim smrtnim slučajem ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog u kaznenoj koloniji. Ova odluka donesena je u okviru Režima globalnih sankcija EU-a za ljudska prava.

Josep Borrell, Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku je naveo da sporo ubijanje Alekseja Navalnog od strane režima Kremlja snažno podsjeća na potpuno nepoštovanje ljudskog života.

- Današnje sankcije demonstriraju našu odlučnost da držimo političko rukovodstvo i vlasti Rusije odgovornim za nastavak kršenja ljudskih prava u Rusiji. Istovremeno, znamo da Putin nije Rusija, a Rusija nije Putin. Nastavit ćemo podržavati civilno društvo i neovisne glasove u Rusiji, dodaje Borrell.

Novi popisi uključuju kaznene kolonije u kojima je Aleksej Navalni bio zatvoren od juna 2022. godine do svoje smrti, popravnu koloniju IK-6 i maksimalno sigurnosnu popravnu koloniju IK-3. Obje kolonije poznate su po izvođenju fizičkog i psihičkog pritiska, potpunoj izolaciji, mučenju i nasilju nad zatvorenicima. Na oba mjesta gospodin Navalni je pretrpio zlostavljanje, uključujući ponovljeno izoliranje u kaznenoj ćeliji i okrutno, neljudsko i ponižavajuće postupanje, što je dovelo do ozbiljnog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja. Glavni upravnik IK-3, Vadim Kalinin, i razni zamjenici glavnog upravnika kolonije također su sankcionirani.

Osim toga, Vijeće je odlučilo uključiti članove pravosuđa poput Andreja Suvorova, koji je prošle godine osudio Alekseja Navalnog na 19 godina u posebnoj režimskoj koloniji pod neljudskim uvjetima, Kirila Nikiforova, koji je odbio njegovu tužbu protiv IK-6 za žalbu zbog premještaja u kaznenu ćeliju na 12 dana, te Evgeniju Nikolaevu i Nataliju Dudar, koje su donijele niz odluka protiv političkih protivnika, uključujući gospodina Navalnog, time doprinoseći političkoj represiji u Rusiji.

Među ostalim navedenima su i visoki zvaničniic u zatvorskom sistemu i Ministarstvu pravde koji su bili odgovorni za izvršenje zatvorskih kazni Alekseju Navalnom i drugim političkim protivnicima, ili nisu osigurali zaštitu ljudskih i građanskih prava i sloboda.

Sa današnjim popisima, restriktivne mjere u okviru Režima globalnih sankcija EU-a za ljudska prava sada se primjenjuju na 104 fizičke i pravne osobe i 23 entiteta iz više zemalja.

Osobe navedene pod sankcijama podložne su zamrzavanju imovine, a zabranjeno je pružanje sredstava ili ekonomskih resursa, direktno ili indirektno, njima ili u njihovu korist. Dodatno, zabrana putovanja u EU primjenjuje se na fizičke osobe navedene.

EU je duboko zabrinuta zbog nastavka pogoršanja situacije ljudskih prava u Rusiji. Nezakoniti, neopravdani i bezazleni rat agresije Rusije protiv Ukrajine dodatno je ubrzao unutrašnju represiju u zemlji, drastično ograničavajući slobodu mišljenja i izražavanja, kao i medijsku slobodu, i uveo ratnu cenzuru.

EU i dalje snažno osuđuje teško proširenje restriktivne zakonodavstva i sistematsko i intenzivno gušenje civilnog društva i branitelja ljudskih prava, kao i neumjereni obračun sa neovisnim medijima, pojedinačnim novinarima i medijskim radnicima, članovima političke opozicije i drugim kritičnim glasovima aktivnim u cijeloj Ruskoj Federaciji i izvan nje.

U izjavi visokog predstavnika u ime EU-a o smrti Alekseja Navalnog 19. februara 2024. godine, EU je izrazila svoj bijes zbog gospodinove Navalnog smrti i podsjetila na svoje ponovljene osude njegovog trovanja i politički motiviranih akcija poduzetih protiv njega, uključujući njegovo zatvaranje i zlostavljanje u zatvorskom sistemu. Naglasila je da EU neće štedjeti napore da drži rusko političko rukovodstvo i vlasti odgovornim za njegovu smrt i da će uvesti daljnje sankcije.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.