27.3.2024. 11:55
0
Cijene čokolade će rasti
Potrošači će se nositi s posljedicama porasta cijena kakaovca dok se svijet suočava s najgorim deficitom opskrbe u decenijama, a poljoprivrednici u zapadnoj Africi bore se s lošim vremenom, bolestima i propalim stablima.

Terminske cijene kakaa za isporuku u maju porasle su u utorak na najvišu unutardnevnu vrijednost svih vremena od 10.080 USD po metričkoj toni prije nego što su završile dan u padu od 0,3% na 9.622 USD. Cijena kakaa se više nego utrostručila tokom prošle godine i porasla je za 129% u 2024.

Izvršna direktorica Hersheyja, Michele Buck, rekla je prošlog mjeseca za CNBC da firma ima strategiju zaštite od rizika kako bi upravljala volatilnošću cijena, prenio je SEEbiz.

Nacionalno udruženje slastičara reklo je CNBC-u u e-poruci da industrija sarađuje s trgovcima na malo kako bi “smanjila troškove” i održalo čokoladu pristupačnom za potrošače.

Iako su velike čokoladne firme prošle godine bile dobro zaštićene i nisu morale odmah prenijeti visoke cijene na potrošače, industrija može učiniti samo toliko da apsorbira troškove, rekao je Paul Joules, robni analitičar u Rabobanku.

Svijet se suočava s najvećim deficitom opskrbe kakaovcem u više od 60 godina, a potrošači bi mogli početi uočavati učinak krajem ove godine ili početkom 2025., rekao je Joules.

Međunarodna organizacija za kakaovce predvidjela je deficit opskrbe od 374.000 tona za sezonu 2023.-24., što je povećanje od 405% u odnosu na manjak od 74.000 tona u prethodnoj sezoni.

“Najgore tek dolazi”, rekao je Joules. Cijene kakaovca vjerovatno će još neko vrijeme ostati visoke jer nema lakih rješenja za sustavne probleme s kojima se tržište suočava, rekao je.

Potrošači bi se mogli suočiti s višim cijenama ili “smanjenom inflacijom” u obliku manjih čokoladica, rekao je Joules. Firme bi također mogle prilagoditi sastojke kako bi koristile manje kakaa u nekim proizvodima, rekao je. Najgori šok od naljepnica bi došao od tamne čokolade, koja ima vrlo visok udio kakaa, rekao je analitičar.

David Branch, voditelj sektora u Wells Fargo's Agri-Food Institute, rekao je da bi potrošači mogli vidjeti više cijene već za Uskrs, koji je u nedjelju.

– S obzirom na to da su cijene kakaa i ostali proizvodni troškovi u stalnom porastu tijekom prošle godine, vjerojatno će potrošači ovog Uskrsa vidjeti skok cijena čokoladnih slatkiša – rekao je Branch klijentima u bilješci istraživanja ovog mjeseca.

Cijene kakaa su naglo rasle zbog poremećaja u opskrbi u ključnim zemljama proizvođačima Obale Bjelokosti i Gane, rekao je Joules. Ove dvije zemlje predstavljaju oko 60% svjetske proizvodnje kakaovca.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.