14.4.2024. 17:31
0
Izraelski ministar: Rekli smo da ćemo napasti Iran ako oni napadnu nas, to još uvijek vrijedi
Ministar vanjskih poslova Izraela, Israel Katz, rekao je u intervjuu za radio izraelske vojske da pažljivo odmjeravaju korake nakon velikog napada Irana.

- Rekli smo: ako Iran napadne Izrael, mi ćemo napasti Iran. I ta obaveza još uvijek vrijedi - rekao je Katz.

Međutim, rekao je da će se o mogućem odgovoru raspravljati u odgovarajućem okviru pod predsjedavanjem premijera Benjamina Netanyahua. Katz je izrazio uvjerenje da će tamo biti donesene odgovarajuće i ispravne odluke. 

Izraelska televizijska stanica Channel 12 i drugi mediji objavili su u podne da će se ratni kabinet sastati u 15:30 po lokalnom vremenu kako bi razgovarao o sljedećim koracima.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi ocijenio je danas da je Islamska revolucionarna garda (IRGC) "očitala lekciju" najvećem neprijatelju zemlje Izraelu. 

- Kažnjavanje agresora, što je bilo iskreno obećanje moćnog i mudrog vođe Islamske revolucije, ostvarilo se - rekao je Raisi u saopćenju iz predsjedničkog ureda.

Raisi je upozorio izraelske saveznike da ne planiraju kontranapade: "Savjetujemo pristalicama okupacionog režima da cijene ovu odgovornu i proporcionalnu akciju Islamske Republike Iran." 

Upozorio je da će reakcija njegove zemlje biti "jača" u slučaju "nepromišljenog ponašanja" Izraela, nakon iranskog napada bez presedana koji je izveden tokom noći.

- Ako bi cionistički režim ili njegove pristalice pokazali “bezobzirno ponašanje, dobili bi odlučniji i mnogo jači odgovor - poručio je.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je danas ambasadore Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke kako bi ispitalo ono što je nazvalo njihovim "neodgovornim stavom" u vezi s osvetničkim napadima Teherana na Izrael, saopćila je poluslužbena iranska radnička novinska agencija.

Tri evropske zemlje osudile su iranski napad bespilotnim letjelicama i projektilima na Izrael, koji je trajao u noći sa subote na nedjelju i bio je osveta za izraelsko bombardovanje njegovog konzulata u Siriji 1. aprila.

Direktor za zapadnu Europu u iranskom ministarstvu vanjskih poslova optužio je tri zemlje za "dvostruke standarde" jer su se ranije ovog mjeseca usprotivile ruskom nacrtu izjave Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se osudio izraelski napad na kompleks iranske ambasade u Siriji.

- Iranska vojna akcija protiv baza cionističkog režima (Izraela) unutar je okvira prava na legitimnu odbranu propisanu člankom 51. Povelje Ujedinjenih naroda i odgovor je na niz zločina, uključujući nedavni napad na konzularni kompleks u Siriji - dodao je dužnosnik.

Očekuje se da će G7, koji uključuje Francusku, Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo, kasnije danas održati videopoziv kako bi razgovarali o nedavnom napadu Irana.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.