18.4.2024. 21:41
0
Stoltenberg: NATO radi na isporuci više oružja Ukrajini
Iz američkog Kongresa stižu ohrabrujuće poruke pred predstojeće glasanje o paketu pomoći za Ukrajinu u vrijednosti od 61 milijardu dolara, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obraćajući se novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova G7 koji je u toku na Kapriju.

Bivši norveški premijer je rekao da su Ukrajini neophodne trupe i oružje, i da dok NATO može da doprinese povećanju vojne opreme, Kijev mora sam da osigura vojnike, podsjetivši na nedavno donijet ukrajinski zakon o pooštravanju sistema mobilizacije.

On je najavio da će u petak u Briselu biti održan sastanak vijeća NATO-Ukrajina, na kojem će učestvovati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

”Razgovarao sam jučer sa Zelenskim i on nas je zamolio za sastanak. Rusi vrše pritisak na čitavu liniju fronta i pokreću valove zračnih udara na gradove, infrastrukturu i vojsku, ali postoje važni znaci ohrabrenja koji dolaze iz zemalja članica NATO-a”, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar je podsjetio na podršku koju je Ukrajina nedavno dobila od Danske, Nizozemske i Njemačke i istakao da ”je institucionaliziraniji i snažniji okvir za podršku Ukrajini”, prenosi italijanska agencija NOVA.

”NATO sarađuje sa nekoliko savezničkih zemalja na mogućnosti slanja još raketnih baterija Patriot u Ukrajinu. Želio bih da istaknem da su ove baterije ključne jer su naprednije. One mogu da obaraju napredne balističke rakete, a posebno ruske hipersonične rakete. Zato su Patrioti važni, kao i drugi sistemi kao što su NASAMS, AMRAAM i Samp/T”, rekao je Stoltenberg.

NATO nema nikakve informacije o mogućim prijetnjama iz Rusije zemljama članicama Alijanse, dodao je generalni sekretar, i napomenuo da cilj NATO-a nije da vodi ratove, već da ih spriječi.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.