21.4.2024. 15:43
1
Prvi diplomata Rusije u UN-u: Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH, može doći do eksplozije
Vasilij Nebenzya, stalni predstavnik Rusije pri UN-u, okrivio je Zapad za povećanje tenzija na Zapadnom Balkanu koje je vidljivo u posljednjem periodu.

On se, između ostalog, dotakao i Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Kaže kako Zapad "pokušava iskoristiti osjećaje bosanskih muslimana".

- Lobiranje za rezoluciju Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici je još jedan primjer pokušaja Zapada da iskoristi tešku prošlost i osjećaje bosanskih muslimana i da kroz to izvrši pritisak i pokori Srbe iz Bosne i Hercegovine, a uz njih i sve ostale. Zapad ovo pitanje ne smatra stvarima historije i aktivno ga promoviše. Razumijemo složenost perioda sukoba u BiH, zbog čega ovu inicijativu smatramo destruktivnom, sposobnom da izazove eksploziju na Balkanu. Radimo s drugim delegacijama kako bismo objasnili situaciju i prenijeli našu zabrinutost, rekao je Nebenzya u intervjuu za Politiku.

Ruski diplomata uputio je posebne kritike Njemačkoj, zemlji koja je jedna od sponzora Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

- Njemačka je historijski pokušavala da igra posebnu ulogu na Balkanu. Iz nekog razloga vjeruje da to zaslužuje više od drugih. Primjer za to je djelatnost visokog predstavnika u BiH Nijemca Christiana Schmidta. On sprovodi njemačke interese u zemlji. Kosponzoriranje Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici, kao i aktivna uloga Berlina u njegovom promovisanju, ukazuje na namjeru Njemačke da se učvrsti u Evropi kao samostalni centar moći. Stoga je odlučila da igra na ‘balkansku kartu‘. Primjer Njemačke nam pokazuje da se, kada je riječ o koristoljubivim interesima, mogu primjenjivati bilo koje metode - pa i one nemoralne, kao što je zloupotreba historijske drame naroda BiH, istakao je on.

(Erna H.) 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.