21.4.2024. 16:05
0
Kataklizma prijeti Kini: Ugroženo 127 miliona ljudi, na desetine hiljada evakuisano
Veće rijeke, kanali i jezera u kineskoj pokrajini Guangdong prijete opasnim poplavama, zbog čega je vlada u nedjelju odobrila plan za hitno djelovanje kako bi zaštitila više od 127 miliona ljudi.

Nazvavši situaciju "tmurnom", lokalni meteorološki dužnosnici su rekli da dijelovi rijeka i pritoka u slivovima rijeka Xijiang i Beijiang dosežu vrhunac vodostaja, što se događa samo jednom u 50 godina, prema državnoj televiziji CCTV u nedjelju.

Ogromne poplave se očekuju u slivu Beijiang, objavio je CCTV citirajući kinesko ministarstvo za vodne resurse, koje je izdalo hitno upozorenje.

Zvaničnici pokrajine Guangdong su pozvali lokalne vlasti da počnu s hitnim planiranjem radi izbjegavanja prirodne katastrofe te da razdijele sredstva i materijale kako bi se pogođenim ljudima osigurala hrana, odjeća, voda i mjesto za život.

Pokrajina se proteklih dana suočava s obilnim pljuskovima i snažnim vjetrovima zbog toplinskog strujanja, koje je pogodilo nekoliko dijelova Kine tokom posljednjih nekoliko sedmica.

Obilna kiša padala je 12 sati, počevši od osam sati navečer u subotu po lokalnom vremenu, u središnjem i sjevernim dijelovima pokrajine u Zhaoqingu, Shaoguanu, Qingyuanu, Jiangmenu.

Gotovo 20.000 ljudi je evakuirano u Qingyuanu, prema državnim medijima, a dio energetske infrastrukture je oštećen u Zhaoqingu, gdje je u nekim mjestima došlo do prekida u opskrbi električnom energijom.

"Pogledajte okrug Huaiji u Zhaoqingu, koji je postao grad na vodi. Stariji i djeca u ruralnom dijelu ne znaju što činiti bez električne energije i signala", rekao je korisnik popularne društvene mreže Weibo.

Blatne poplave vode odnijele su jedno vozilo u uskoj ulici u Zhaoqingu, prema videu koji je objavio medij Hongxing News.

"Sinoć je padalo poput vodopada sat i pol na autocesti dok sam vozio prema kući. Uopće nisam mogao vidjeti cestu", rekao je drugi korisnik Weiboa.

Mnoge hidrološke postaje u pokrajini bilježe više razine vode od normalnih, upozorili su meteorološki stručnjaci, a u glavnom gradu provincije s 18 miliona stanovnika Guangzhouu, jezera su dosegla vrhunac vodostaja, objavili su gradski zvaničnici u nedjelju.

Podaci prikazuju da je na 2609 hidroloških postaja zabilježena veća količina oborina od 50 milimetara, što se odnosi na 59 posto svih hidroloških postaja. Dvadeset sedam hidroloških postaja u Guangdongu je u osam sati ujutro u nedjelju bilo u stanju pripravnosti.

U susjednoj pokrajini Guangxi, zapadno od Guangdonga, snažni vjetrovi uništavali su zgrade, prema snimkama koje su objavili državni mediji. Neka mjesta su također pogođena tučom i većim poplavama, objavio je CCTV.

U drugom videu se mogu vidjeti spasilačke ekipe kako pokušavaju spasiti stariju osobu koja se drži za drvo.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.