21.4.2024. 17:59
0
Ambasador Srbije u SAD-u: "Vučića su u Potočarima napali ekstremisti"
FOTO: Screenshot
Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je danas da Srbija traži da podnosioci i sponzori Rezolucije o genocidu u Srebrenici povuku taj prijedlog "u cilju pomirenja u regionu i kako ta osjetljiva tema ne bi bila politizovana".

On je napomenuo da je interes predlagača Rezolucije "više geopolitičke prirode".

Kaže da nije bilo nikakvih konsultacija o nacrtu rezolucije, a da je indikativno to što se rezolucija ne donosi na godišnjicu "zločina" već između 28. i 29. godišnjice.

- Kada je usvojena Rezolucija o genocidu u Ruandi, o njoj se najpre razgovaralo u Afričkoj uniji, a konsultacije su vođene i kada je u Ujedinjenim nacijama usvojena opšta Rezolucija o genocidu, čiji kosponzor su bile i Srbija i Bosna i Hercegovina.  Kada postoji dijalog, onda može da se postigne rešenje, istakao Đurić

On poručuje da je cilj ovakve rezolucije da se "jednoj strani udari strahovita politička etiketa".

Podsjetio je da je Srbija jasno osudila "zločin u Srebrenici", da su dva predsjednika Srbije odala poštu stradalima u Srebrenici, a da su predsjednika Aleksandra Vučića, tada premijera, "napali ekstremisti u Potočarima".

Đurić se nalazi u Njujorku gdje će sutra sa Vučićem učestovati na redovnoj sjednici SB UN o Kosovu, a najavio je da će poslije uslijediti brojni sastanci na kojima će razgovarati o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

(Erna H.) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.