30.4.2024. 15:35
0
Veliki pomak u odnosima: Saudijska Arabija pristala na sve prijedloge Irana, uskoro i ekonomska saradnja
FOTO: X
Iranski ministar privrede Ehsan Khandouzi objavio je održao veoma uspješne razgovore sa svojim kolegom iz Saudijske Arabije tokom njegove posjete toj arapskoj zemlji.

Khandouzi je na društvenoj mreži X napisao da je imao konstruktivne razgovore s ministrom gospodarstva i planiranja Saudijske Arabije Faisalom F. Alibrahimom.

"Faisal F. Alibrahim se složio sa svih pet iranskih prijedloga", naglasio je iranski ministar.

Rekao je da je saudijski ministar također istaknuo potrebu izrade mape puta za ekonomsku saradnju u javno-privatnom sektoru.

Iransko ministarsko izaslanstvo, uključujući iranskog ministra privrede, posjetit će Rijad kako bi učestvovalo na sastanku Islamske razvojne banke.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kan'ani rekao je da su u toku konsultacije i dijalozi između Teherana i Rijada na političkoj i ekonomskoj razini.

"Imali smo ekonomska pitanja na dnevnom redu od početka nastavka pregovora između dviju strana i obje su strane jednoglasne po tom pitanju i razgovori su u toku", rekao je visoki iranski diplomat.

Iran i Saudijska Arabija potpisali su sporazum uz posredovanje Kine u martu 2023. o obnovi svojih diplomatskih odnosa nakon što su ih prekinuli 2016. Dvije su strane ponovno otvorile svoje ambasade nekoliko mjeseci kasnije.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.