28.5.2024. 15:04
1
Giorgia Meloni kazala da joj je cilj izgradnja desničarske većine s Italijom na čelu
Italijanska premijerka Giorgia Meloni rekla je u ponedjeljak da ima za cilj da izgradi desničarsku većinu s Italijom na čelu nakon bloka izbora, koji su za manje od dvije sedmice.

Stranke krajnje desnice borile su se da efikasno rade zajedno u EU u ovom mandatu, ometane podjelama o ključnim pitanjima poput Ukrajine i ukrštanjem veta na nacionalni interes. Međutim — Meloni je čvrsta da postoji prostor za saradnju na desnici.

Govoreći na Rai Radiju1 u ponedjeljak, rekla je: „Danas postoje prilike za promjenu evropske slike koje nikada prije nisu postojale. Dužni smo sebi da ih iskoristimo.”

„Postoje margine da se izgradi drugačija većina u Evropskom parlamentu, a samim tim i druga Evropa sa različitim politikama“, rekla je ona.

Meloninu saradnju - i udio mjesta koje će njena stranka Braća iz Italije dobiti na izborima - priželjkuju i liderka francuskog nacionalnog skupa Marine Le Pen i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Le Pen je tokom vikenda navodno apelovala na Meloni da se ujedini kako bi stvorila drugu po veličini grupu u Evropskom parlamentu. Von der Leyen je nekoliko dana ranije rekla da je spremna da se osvrne na homofobičnu politiku koju je Melonina stranka donijela u Italiji i da je uvede u okrilje svoje Evropske narodne partije.

Na pitanje kako je moguće pomiriti desničarske pozicije koje su različite od onih koje zauzimaju, na primjer, von der Leyen i mađarski premijer Viktor Orban, Meloni je rekao da Italija više ne slijedi Francusku i Njemačku, već prednjači. “Ako mi Italijani pomognu, možemo promijeniti Evropu.”

“Trebali bismo biti sretni. Ne sjećam se da je Italija bila posebno centralna u prošlosti. Mi konzervativci smo jedini koji možemo napraviti promjenu koraka.”

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.