7.7.2024. 8:41
0
Egipat će ugostiti delegacije Izraela i SAD-a na pregovorima o prekidu vatre u Gazi
Egipatska televizija Al-Qahera News, povezana s državom, rekla je u subotu da će ta zemlja ugostiti izraelske i američke delegacije kako bi razgovarali o „neriješenim pitanjima“ u mogućem sporazumu o prekidu vatre u Gazi.

Pozivajući se na visokog dužnosnika, al-Qahera News navodi da Egipat vodi razgovore s palestinskim Hamasom kako bi zaključio primirje i sporazume o razmjeni talaca za zatvorenike.

Hamas je prihvatio američki prijedlog da započne pregovore o oslobađanju izraelskih talaca, uključujući vojnike i muškarce, šesnaest dana nakon prve faze sporazuma usmjerenog na okončanje rata u Gazi, rekao je visoki izvor Hamasa za Reuters u subotu.

Hamas je odustao od zahtjeva da se Izrael prvo obaveže na trajni prekid vatre prije potpisivanja sporazuma i da će dozvoliti pregovorima da se to postigne tokom prve šestosedmične faze, rekao je izvor Reutersu pod uslovom da ostane anoniman.

Palestinski zvaničnik blizak mirovnim naporima kroz međunarodno posredovanje rekao je da bi prijedlog mogao dovesti do okvirnog sporazuma ako ga prihvati Izrael i da bi okončao devetomjesečni rat između Izraela i Hamasa u Gazi.

Izvor u izraelskom pregovaračkom timu, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekao je da postoje realne šanse za postizanje sporazuma. To je bilo u oštroj suprotnosti s prošlim slučajevima u devetomjesečnom ratu u Gazi, kada je Izrael rekao da su Hamasovi uslovi neprihvatljivi.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.