8.7.2024. 9:32
0
Macronovo kockanje je zadržalo krajnju desnicu izvan vlasti ali je Francusku gurnulo u haos
„Bacio sam im svoju živu granatu pod noge“, navodno su riječi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona nakon poziva na vanredne izbore i nakon upečatljive pobjede krajnje desnice na evropskim izborima u junu, piše CNN.

Bila je to eksplozivna kocka i konačni rezultati, nakon drugog kruga glasanja, su iznenadili zemlju: francuski ljevičarski savez je na prvom mjestu sa 182 mjesta, a krajnja desnica zaostaje na trećem mjestu - šokantan preokret u odnosu na prošlosedmične rezultate u prvom krugu.

Na Place de la Republique u Parizu vijesti o predviđenim rezultatima dočekane su burnim aplauzom i vatrometom dok su se ljudi grlili jedni druge, odahnuvši kolektivno: u njihovim očima, Francuska je bila povučena s ruba.

Izlaznost u nedjelju bila je najveća na parlamentarnim izborima u više od 20 godina, jer su francuski građani izašli na glasačke kutije da iznesu svoja osjećanja: nisu željeli da krajnja desnica vlada.

Međutim, s obzirom na to da je ljevica u manjku od 289 mjesta potrebnih za većinu i sa oslabljenim predsjednikom, očekuje se da će nacionalna skupština biti više rascjepkana nego ikad.

Ono što je sigurno je da će Francuska ući u produženi period nestabilnosti dok tri suprotstavljena bloka sa suprotstavljenim idejama i programima pokušavaju da formiraju koaliciju ili se nađu zaglavljeni u stanju paralize.

Vidno razočaran, lider krajnje desnice Nacionalnog skupa (RN) Jordan Bardella tvrdio je da je poraz njegove stranke omogućen samo taktičkim glasanjem koje su orkestrirali Macron i ljevičarska NFP koalicija koja je odlučila povući 200 kandidata iz utrke prošle sedmice u pokušaj blokiranja krajnje desnice.

Iako RN nije pošlo za rukom kako se očekivalo, to je i dalje pobjeda francuske doajenke krajnje desnice Marine Le Pen, a njena stranka dobija sve više glasova sa svakim prolaznim izborima. 8 u 2017., 89 u 2022., 143 u 2024. – ovo drugo uz pomoć saveznika.

Za ljevičarski NFP savez, biće teško govoriti jednim glasom. Posljednji put kada je formirala blok pod imenom Nupes, 2022. godine, raspala se zbog ličnih razlika, ali i politike.

Blok okuplja pet različitih stranaka. Krajnje lijeva Francuska Nepokorna i Komunistička partija udružile su se sa strankama lijevog centra, socijalistima i zelenima kako bi formirale Novi narodni front. Sada više nije izazov da li se ljevica može ujediniti protiv krajnje desnice, već mogu li različite grupe raditi zajedno kako bi se prvo dogovorile o tome ko bi mogao biti premijer iz njihovog tabora – a zatim i o politici koju bi mogli voditi?

Sa ovako podijeljenim parlamentom nema nade za velike strukturne reforme na domaćem nivou, najbolje čemu se ljevičari mogu nadati su ad hoc savezi za glasanje kroz pojedinačne zakone.

Jednako je teško zamisliti kako bi sadašnja konstelacija omogućila Francuskoj da igra važnu ulogu u vezi s Ukrajinom. Macron je u prošlosti obećao da će nastaviti vojnu podršku Ukrajini, dok je Le Penova rekla da će njena stranka spriječiti Kijev da koristi oružje dugog dometa koje je isporučila Francuska za napad unutar Rusije i da će se protiviti slanju francuskih trupa.

Ljevica je ostala relativno tiha po pitanju Ukrajine - različite stranke iz koalicije imaju malo drugačije stavove - Francuska Nepokorna je protiv onoga što naziva "eskalacijom" s Rusijom.

Čini se da se Macronov centralni blok prilično dobro održao, osvojivši 163 mjesta. Iako je izgubila otprilike 100 poslanika, to je mnogo bolji rezultat od onoga što su ankete sugerirale, iako ćemo vidjeti promjenu vlasti sa Jelisejske na Narodnoj skupštini.

Macronovo kockanje je možda spriječilo krajnju desnicu da dođe na vlast, ali bi ipak moglo gurnuti zemlju u haos. I bez parlamentarnih izbora zakazanih za još godinu dana, Francuska čeka neizvesno vrijeme, a oči sveta su čvrsto uprte u Pariz dok se priprema da dočeka Olimpijske igre za tri nedjelje.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.