30.11.2021. 19:48
0
Facebooku naređeno da proda Giphy!
Kompaniji Meta, koja je vlasnik Facebook-a, britansko tijelo za antimonopol naredilo je da proda Giphy – platformu za dijeljenje GIF-ova.

Ova antimonopolska organizacija je saopštila da bi sporazum o kupovini Giphy-ja mogao naštetiti korisnicima društvenih mreža i oglašivačima u Velikoj Britaniji.  Regulatorni organi su zaključili da bi prodaja Giphy-ja od strane kompanije Meta smanjila konkurenciju između platformi društvenih mreža, prenosi srbijanski B92.


Istaknuto je da bi Facebook mogao da poveća svoju već značajnu tržišnu moć u odnosu na druge društvene mreže time što bi drugim platformama uskratio ili ograničio pristup Giphy gifovima. To bi zauzvrat omogućilo više saobraćaja za sajtove u vlasništvu Mete – Facebook, WhatsApp i Instagram. Pomenuti sajtovi već čine 73 odsto vremena koje korisnici provedu na društvenim mrežama u Velikoj Britaniji, prema navodima regulatornih organa, tvrdnje su tamošnjih medija.


“Ne slažemo se sa ovom odlukom. Preispitujemo odluku i razmatramo sve opcije, uključujući i žalbu. I potrošačima i Giphy-ju bi bilo bolje uz podršku naše infrastrukture, talenta i resursa. Zajedno, Meta i Giphy bi poboljšali Giphy-jev proizvod za milione ljudi, preduzeća, programera i API partnera u Velikoj Britaniji i širom svijeta, pružajući više izbora za svakoga”, istakao je portparol kompanije Meta.


U augustu je CMA saopćio da je privremeno utvrdio da bi Metina kupovina Giphy-ja štetila konkurenciji između platformi društvenih mreža i uklonila potencijalne izazivače na tržištu prikazivanja reklama.



(Amer Mujezinović)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.